A gazdasági szakember szerint várható volt, hogy az ársapka hiányhoz fog vezetni.


„Nem lennék meglepve, ha Magyarországon tartósan magasak lennének mostantól az üzemanyagárak” – mondta az Indexnek adott interjújában Oszkó Péter a Bajnai-kormány volt pénzügyminisztere.

A gazdasági szakember az üzemanyagokra vonatkozó ársapka kivezetésével kapcsolatban azt mondta, hogy várható volt, hogy hiányhoz fog vezetni, viszont a következményei maradandók: sokan kisebb benzinkút kénytelen volt bezárni például. Azt sem tartja kizártnak, hogy az így elért látszatmegtakarítások többszörösét fogjuk elkölteni üzemanyagokra, illetve a drágulásukból adódó következményekre.

„Mindezt ráadásul úgy, hogy az üzemanyagárak korlátozását olyanok is élvezték, akik egyáltalán nem voltak rászorulva, a leggazdagabb réteg is olcsón tankolt, miközben nem feltétlenül jó anyagi helyzetben lévő vállalkozók szenvedtek károkat” - mondta.

December elején ugyanakkor az üzemanyagok világpiaci ára csökkenésnek indult, Magyarországon mégis hiány alakult ki.

– fejtette ki az ellentmondásokat.

Ezek miatt szerinte a világpiaci ár kedvező hatásait is csak lassabban fogjuk érzékelni Magyarországon.

Arról is beszélt, hogy jövőre takarékoskodási intézkedésekre lesz szükség, a költségvetésnek szigorú gazdálkodást kell folytatnia, a gazdasági növekedés jobb esetben is megtorpan, rosszabb esetben recessziós veszélyek is fenyegetnek. Az infláció pedig tovább gyűrűzik.

Arról is beszélt, hogy mivel egyre többen állnak át euróra, nemcsak az üzleti, hanem a magánszférában is, ami a forint további romlásához vezet.

„A forint egyfajta díszítőeleme maradna a hazai pénzügyeknek, és olyan helyzetbe kerülhetünk, mint néhány balkáni ország, amely hivatalosan nem vezette be az eurót, de a gyakorlatban úgy használja, hogy közben a működésére semmi befolyása nincs” – mondta.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!