Megváltoztatták a mentők fertőtlenítésére vonatkozó protokollt, mert annyira leterheltté vált a mentőszolgálat, hogy már a kiemelt esetekhez is csak komoly szervezéssel tudnak időben autót küldeni, derül ki az Országos Mentőszolgálat orvosigazgatója, Pápai György által kiküldött levélből - írja a hvg.hu.


A mentőszolgálat munkatársainak címzett írásban az orvosigazgató arról írt, hogy mivel a mentőegység ózonos fertőtlenítés utáni szellőztetésre várakozott, az utóbbi időben azt tapasztalták, hogy akár kiemelt mentési feladatainkhoz is előfordulhat, hogy komolyabb szervezés során tudják csak a megfelelő szintű mentőegységet időben elindítani.

A lap mentős forrása szerint ez elég nagy bajt jelez, mert a mentőszolgálat elsődleges prioritásai közé tartoznak például az életet veszélyeztető esetek - így az infarktus - is, de nagyon fontosak a másodlagos prioritású riasztások, törések, sérülések, belgyógyászati esetek is, amikhez ha nem érkezik időben segítség, annak komoly következményei lehetnek.

Az utasítás értelmében így már nem kell minden koronavírusos beteg szállítását követően ózonos tisztításra vinni a mentést végző járműveket, csak az alábbi esetekben:

  • Igazolt, vagy gyanús Covid-19 fertőzött betegek legalább 200 km-t meghaladó szállítását követően.
  • Legalább 4 igazolt, vagy gyanús Covid-19 fertőzött beteg ellátása/szállítása után, illetve a napi mintavételezést követően.
  • Minden lélegeztetett igazolt, vagy gyanús Covid-19 fertőzött beteg ellátása után.

Egy budapesti mentős szerint az ózonos tisztítás kezeléssel, szellőztetéssel közel egy órát vesz igénybe, a mostani intézkedésre pedig azért lehet szükség, mert előfordult, hogy 20-30 autó állt sorba az ózonos mentesítő állomáson.

Kiemelt kép: Mohos Márton / 24.hu


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!