Az alsós tanítók pedig pedig már nyolcadik osztályig beoszthatók. A szakszervezet szerint a pedagógushiány az oka a változtatásoknak.


Az alsós tanítók már nyolcadik osztályig beoszthatók, óvónőként pedig középfokú végzettséggel is el lehet helyezkedni egy idén januártól hatályos kormányrendelet szerint - vette észre a Népszava. Minderre az új pedagógus életpályatörvény, ismertebb nevén státusztörvény január 2-ától hatályos végrehajtási rendelete ad lehetőséget.

A lap megkerésésére a Belügyminisztérium azt írta, hogy a tanítók eddig is jogszerűen taníthattak az 5. és a 6. évfolyamokon, az új szabályozás csak kibővítette ezt a lehetőséget. A Népszava cikkében azonban rámutat:

Változtak az óvodapedagógus-munkakör betöltéséhez szükséges végzettségi követelmények is: ebben a munkakörben már nemcsak felsőfokú óvodapedagógus diplomával, hanem a középfokú óvodai nevelő szakképzettség megszerzésével is lehet dolgozni. Ennek kapcsán azonban tavaly nyáron a szakképzésért felelős Kulturális és Innovációs Minisztérium még azt közölte, hogy az óvodai nevelőket nem óvodapedagógusként, hanem szakképzett nevelést segítőként lehet majd foglalkoztatni. A rendelet szerint mégsem így lett.

Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének ügyvivője a lapnak azt mondta, hogy egyértelműen a pedagógushiány az oka a foglalkoztatási szabályok változásának. Szerinte az, hogy a rendelet már nem írja elő a felső tagozatokon tanítók számára a tantárgyakhoz tartozó műveltségi területen szerzett képzettséget, azt jelenti, hogy lényegében bármilyen tantárgy oktatására beoszthatják az általános iskolák felső tagozatain az alsós tanítókat is.

Hasonlóan látja a Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke is.

- mondta Gosztonyi Gábor.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!