Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!

Az Amerikai Egyesült Államokban merész projektet indítottak az utak minőségének javítására fejlett technológiák segítségével. A kezdeményezést támogatta az amerikai szövetségi közlekedési minisztérium, és tömegfinanszírozási kampány útján sikerült összegyűjteni a szükséges beruházásokat is. Sehol a világon nincs még ehhez fogható "okos út".

A projekt a "Solar Roadways" nevet kapta, az utakat intelligens, elektromos burkolat fedi, beépített LED-égőkkel és napelemekkel. Első ránézésre talán törékenynek tűnik ez a szerkezet, de 113 tonna súlyt is elbír (körülbelül ennyit nyom egy kamion).

Ezek a felületek kompatibilisek az autók kerekeivel, kényelmes és biztonságos mozgást tesznek lehetővé. Az elsődleges cél az lenne, hogy a parkolók, a kerékpárutak, a járdák és a játszóterek burkolatát is napelemesre cseréljék.

Hosszútávon a Roadways mindenhol helyettesítené majd az aszfaltot.

A napelemes utak lényege abban rejlik, hogy a különleges burkolat megtéríti az építés költségeit, részben az előállított elektromos áram révén. A lemezek emellett energiával töltik fel az áthaladó elektromos autókat is.

Az innovatív burkolatnak más előnyei is vannak. A lemezek például megolvasztják a havat és a jeget. A LED-égők segítségével az utcai világításon is spórolni lehet, ráadásul informatív üzenetek megjelenítésére is alkalmas. A speciális konstrukció lehetővé teszi a víz eltávolítását is az esőzések után.

Érzékelők segítségével az utak képesek felismerni a meghibásodott vagy balesetet szenvedett járműveket is, és értesíthetik a hatóságokat.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!