A kritikusok szerint adatvédelmi szempontból aggályos a szerdán elfogadott törvény. A szülők akár utólag is hozzáférhetnek a gyerekek profiljához.


Új közösségi médiatörvényt fogadtak el Texasban szerdán, mely a 18 év alattiaknak megtiltja, hogy szülői beleegyezés nélkül hozzanak létre profilt maguknak vagy érjék el az egyes oldalakat, írja a Gizmodo.

A törvényt úgy fogalmazták meg, hogy nemcsak a közösségi médiára, hanem valamennyi honlapra kiterjed, ahol regisztrálni kell és gyűjtik a felhasználók adatait.

Az új törvény előírja a szolgáltatók számára, hogy a szülő vagy gyám beleegyezését kérjék, mielőtt egy 18 év alatti felhasználónak engedélyezik a regisztrációt.

A szolgáltatók pedig kötelesek a kérelmek teljesítése érdekében „egyszerű és könnyen hozzáférhető módszert” kialakítani.

Habár a kritikusok szerint adatvédelmi aggályok merülhetnek fel a törvénnyel kapcsolatban, Shelby Slawson állami képviselő szerint a platformok által okozott károk enyhítse miatt szükség van a jogszabályra. A törvény fő szerzője elmondta, hogy a gyerekek algoritmusnak kitettségén túl ezek az oldalak összefüggésbe hozhatók öncsonkítással, öngyilkossággal, kábítószeres visszaélésekkel, szexuális kizsákmányolással, emberkereskedelemmel, valamint különféle mentális betegségek kialakulásával is.

Az állami szervek, a kisvállalkozások, a pénzügyi intézmények és a felsőoktatási intézmények mentesülnek a követelmények alól. Azoknak a kiskorúaknak, akik a törvény elfogadása előtt már létrehoztak közösségi médiafiókot, nem kell visszamenőlegesen szülői hozzájárulást beszerezniük.

A jogszabály ellen vétő internetes cégeket Ken Paxton texasi főállamügyész perelheti. Nem világos azonban, hogy a főügyész a gyakorlatban pontosan hogyan hajtaná végre ezeket a büntetéseket.

ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!