A szakszervezet felmérése szerint harmaduk már nem tudja megfelelően biztosítani gyermeke ruházkodását, egy nyolcaduk a rezsijét sem tudja fizetni.


Már az élelmiszer megvásárlása is gondot okoz az egészségügyi szakdolgozók háromnegyedének – írja a Népszava a Független Egészségügyi Szakszervezet (FESZ) belső felmérése alapján. Tizedük a lakhatása költségeit sem tudja fizetni, egyharmaduk már a gyerekei ruházkodását sem tudja megfelelően biztosítani.

Ahogy arról mi is beszámoltunk,

Ráadásul ez az emelés is igen csekély, az infláció pótlására sem elegendő.

Soós Adrianna a szervezet elnöke akkor azt mondta, hogy csak úgy kezdenek bele bármilyen tiltakozó akcióba, ha ahhoz a dolgozók legalább 10 százaléka előzetes nyilatkozatban csatlakozik. Soós azt is hozzátette, hogy készül a szakszervezet tagjai között egy felmérés is.

A szakszervezet elnöke a Népszavának most azt mondta, néhány napja kezdték meg az említett nyilatkozatokat néhány napja kezdték el terjeszteni a közösségi portálokon és a munkahelyeken is.

A FESZ ezért levelet írt a főigazgatóknak, amelyben kifejtik: törvény biztosítja számukra, hogy a tiltakozó akció részleteivel, szervezésével kapcsolatban tájékoztathassanak.

Soós Adrianna azt is elmondta, hogy eddig több száz nyilatkozat érkezett vissza, és a legtöbben a tiltakozás valamennyi megfontolásra ajánlott formáját támogatták. Ezek között van a sztrájk és a felmondások ügyvédi letétbe helyezése is.

A belső felmérés eredményeit ismertetve a szakszervezeti vezető elmondta, hogy

Valamivel több mint nyolcaduk nem tudja fizetni a rezsijét és csaknem ugyanennyiüknek okoz problémát a hiteltörlesztés. Tizedük nem tudja fizetni a lakhatás költségeit. Mindössze négy százalékuk állította azt, hogy vannak tartalékai, vagy a családja támogatása miatt nincsenek problémái.

Arról is megkérdezték a szakdolgozókat, hogy mit kívánnak tenni a magas infláció és a béremelés elmaradása miatt romló életkörülményei okán. A válaszadók 32 százaléka Magyarországon belül keres jövedelmező munkát, 20,5 százalék pedig külföldi munkavállalást tervez. 40 százalékuk többletmunkát vállalna, 2,3 százalékuk nem tervez semmit lépni.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!