A Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren is lehetőség van már a koronavírus-teszt elvégzésére - írja a repülőtér a honlapján.

Közleményük szerint

a Budapest Airport és a Universal Medical Hub a 2B Terminálon alakított ki tesztelési lehetőséget, ahol bárki – nem csak utasok - kérheti PCR vagy antigén koronavírus gyorsteszt elvégzését.

A budapesti repülőtér 2B Terminál érkezési szintjén, a mindenki által elérhető földi oldalon található a tesztközpont. A szolgáltatást bárki igénybe veheti, de különösen nagy segítséget jelenthet az érkező, de akár az induló utasok számára is. A PCR tesztet időpontfoglalás nélkül lehet elvégeztetni, az eredményről pedig a tesztet követő 24-48 órán belül elektronikus értesítést kapnak a szűrést igénybe vevők.

A szűrőállomáson antigén gyorsteszt elvégzésére is van lehetőség, amelynek eredményéről a tesztelést követő 15-20 percben, szintén e-mailben tájékoztatják a tesztelt személyt.

hirdetés

A 37 négyzetméteren kialakított helyiségben profi körülmények között, szakemberek bevonásával zajlik a vizsgálat. A tesztközpont mellett található információs pultnál bárki tájékozódhat a tesztelés folyamatáról, a tesztelni érkezők eligazítását pedig a terminál több pontján is hostessek segítik.

A tesztek elvégzéséhez előzetes bejelentkezés nem, csupán online regisztráció szükséges, amelyet okostelefonja vagy számítógépe segítségével bárki elvégezhet a bud.umedhub.com/ oldalon. Ezt követően e-mailben küldenek egy QR-kódot, amelyet a helyszínen, érintésmentesen be kell szkennelni, és azonnal kiadják a sorszámot. A váróterületen sorszámhívókat helyeztek ki. A regisztráció során online lehet fizetni a PCR teszt összegét – a hatóságilag meghatározott 19 500 forintot.

„Már a koronavírus-járvány európai megjelenésétől kezdve minden óvintézkedést bevezettünk az utasok és a repülőtéri személyzet egészségének védelme érdekében. Az EASA által is kiadott protokollnak megfelelően folyamatos fertőtlenítő takarítással és a szociális távolságtartás elősegítésével biztosítjuk, hogy a repülőtér egészségügyi szempontból is biztonságos környezet legyen” – mondta Dr. Rolf Schnitzler, a Budapest Airport vezérigazgatója. Hozzátette: „Kiemelten fontos volt számunkra, hogy még az ünnepek előtt átadjuk a repülőtéri COVID tesztközpontot, gyors és biztonságos tesztelési lehetőséget kínálva mindenkinek, különös tekintettel az ünnepekre hazaérkező utasokra.”

Magyarország másik nagy repülőterén,

Debrecenben is van már lehetőség a PCR-teszt elvégzésére.

A Wizz Air tájékoztatása szerint az PCR szűrés mindössze néhány percig tart és az utasok 12 órán belül megkapják a teszt eredményét. Negatív eredmény esetén az utazók jelentősen lerövidíthetik a hazai hatósági karanténjuk hosszát és nyugodtan tölthetik az ünnepeket szeretteikkel - írták közleményükben.

A Wizz Air támogat minden olyan nemzetközi és helyi intézkedést, amellyel az utasok egészségét és biztonságát továbbra is megőrizve, ismét egyre több embernek tudja biztosítani az utazás élményét. Ez különösen fontos az év végi időszakban, hiszen két negatív PCR teszt eredménnyel – legalább 48 óra, legfeljebb 5 nap különbséggel elvégezve – lerövidíthető a tíznapos hatósági karantén. A rendszeres, tömeges reptéri teszteléssel tovább csökkenthető a fertőzés esélye, lerövidíthető a karantén, ami nemcsak az utazók életét könnyíti meg, de pozitív hatást gyakorol az érintett országok és régiók turizmusára és így gazdaságára is.



hirdetés