Már 32 egészségügyi dolgozó halt meg a koronavírus miatt - derül ki a Magyar Orvosi Kamara összesítéséből. Az elhunytak között vannak orvosok, ápolók, szakápolók és mentősök is.

A legnagyobb számban háziorvosok hunytak el, összesen kilencen.

Az RTL Híradónak nyilatkozó háziorvos szerint ennek az is lehet az oka, hogy a háziorvosoknak sokszor nincs idejük arra, hogy megfelelő védőfelszerelésben érintkezzenek a betegekkel.

"A háziorvos alapellátóként első vonalban érintkezik a beteggel, akinek valamilyen problémája van, és fel kell tételeznünk azt, hogy a beteg tünetmentes hordozó is. Ezért be kell öltözni elég alaposan, és ugye a helyiség fertőtlenítését is el kell végeztetni utána. Ez olyan mértékben hátráltatná a munkánkat, hogy ezT csak nagy ritkán tudjuk megtenni"

- mondta dr. Fodor Ferenc, aki szerint a háziorvosok azért is veszélyeztetettek, mert átlagéletkoruk 65 év felett van.

hirdetés

Az alapellátásban dolgozók 30-40 százaléka veszélyeztetett korú - mondja a Magyar Orvosi Kamara titkára. Svéd Tamás szerint többségük most is dolgozik, mert nincs elég ember az egészségügyben.

"Rájuk most központi utasítás nem vonatkozik, nem kellett őket kötelezően kiléptetni a sorból, így számosan közülük - annál is inkább, mert nincs kapacitás a helyettesítésükre - továbbra is dolgoznak és akár koronavírusos betegeket is látnak el"

- fogalmazott Svéd Tamás, aki szerint erre elvileg a munkáltató is kötelezheti őket, de a gyakorlatban az egészségügyi dolgozók általában saját elhatározásukból döntenek úgy, hogy veszélyeztetett koruk ellenére folytatják a munkát.

Az egészségügyi dolgozók közel 2 százaléka koronavírus-fertőzött - ezt válaszolta az RTL Híradó megkeresésére az Emberi Erőforrások Minisztériuma. De hozzátették azt is, a legtöbbször lehetetlen megmondani, hogy ők mikor és hol fertőződtek meg. Azt is írták: a hazai egészségügyi dolgozók fertőzöttségének aránya nemzetközi összevetésben nem kiugró.

Az RTL Híradó riportja:



hirdetés