Hiába nőtt meg az örökbefogadások száma 2024-ben, a kórházban rekedt babák száma is drámaian emelkedik, és az új jogszabályok önmagukban nem hoztak áttörést. Szakemberek szerint tarthatatlan a helyzet.


A Gyermekjogi Civil Koalíció már 2023-ban figyelmeztette az Orbán-kormányt arra, hogy tarthatatlan a helyzet a kórházban ragadt csecsemőkkel - írta meg a Népszava.

Egy friss felmérésük szerint ugyanis drámaian nőtt azoknak a babáknak a száma, akiket a szülők a kórházban hagytak, de a gyermekvédelmi rendszer nem tudott gondoskodni róluk. Egy év alatt három-hatszorosára nőtt az így elhagyott csecsemők száma – 2024-ben már 280-300 kisbaba ragadt a kórházakban.

Katonáné Pehr Erika, a koalíció vezetőségi tagja szerint a problémát az örökbefogadási szabályok enyhítése sem oldotta meg, mert az állami ellátórendszer és a nevelőszülői hálózat nem bírja a terhelést.

A szakember szerint az egészségügyi intézményekben ragadt babák számára gyors megoldás kellene: a gyermekeknek a gyermekvédelmi rendszerben lenne a helyük, de a rendszer alkalmatlan a feladat ellátására. Az örökbefogadási folyamatok ugyan megkezdődtek néhány tucat gyereknél, de ez messze nem elég. Az sem segít, hogy a rendszer teljesen kihagyja a szülőket és a családokat ezekből a döntésekből.

Katonáné szerint az igazi megoldás az lenne, ha a gyermekvédelem gyorsan cselekedne, és minden csecsemőt speciális nevelőszülőkhöz helyeznék addig, amíg örökbe nem fogadják őket vagy a családjuk vissza nem tudja őket venni.

ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!