A sérültek száma is 2000 fölé nőtt, köztük több mint 1400 embernek súlyos az állapota. A mentési munkálatok még mindig zajlanak.


A legfrissebb adatok szerint jelenleg 2012 halálos áldozatról és több mint 2000 sérültről tudnak a helyi hatóságok a péntek éjszakai marokkói földrengéssel kapcsolatban.

Ahogyan beszámoltunk róla, a marokkói geofizikai központ szerint 7,2-es földrengés sújtotta péntek éjszaka az észak-afrikai országot, a helyi média szerint ez volt Marokkó történetének legsúlyosabb földmozgása. A rengés epicentruma a közép-marokkói Al-Hauz tartományban, Marrákestől 72 kilométerre délnyugatra volt. A földrengés Al-Hauz, Marrákes, Varzazát, Azilal, Sisáva és Tárúdánt tartományokban okozott halálos pusztítást, míg Marrákesben több történelmi jelentőségű épület megrongálódott. A belügyminisztérium tájékoztatása szerint a halottak nagy részét, 1293 embert a Magas-Atlasz-hegységben lévő al-Hauzban, illetve 452 holttestet a közelben lévő Tarudantban találtak meg.

A mentési munkálatok jelenleg is zajlanak, VI. Mohamed marokkói király utasítást adott a hadsereg és a különleges kutató- és mentőegységek mozgósítására, továbbá egy kórház kialakítására a sérültek helyszíni ellátása céljából. Marokkóban háromnapos gyászt rendeltek el, világszerte számos ország felajánlotta támogatását az arab országnak.

Észak-Afrikában viszonylag ritkák a földrengések.

A magyar külügyminisztérium szombati közlése szerint nincs magyar áldozata vagy sérültje a marokkói földrengésnek.

Forrás: CNN, MTI, RTL

ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!