Tizenkét pontos választási programot jelentett be kedd este Athénban Manfred Weber, az Európai Néppárt listavezetője.


Az Európai Néppárt csúcsjelöltjének választási programja nem sokkal hosszabb, mint a Fideszé, de legalább konkrét javaslatok is szerepelnek benne. Például egy jogállamiságot ellenőrző testület létrehozása, fiatal családoknak járó kedvezményes lakáshitel és az európai FBI létrehozása - írja a hvg.hu.

A jelenlegi állás szerint Webernek van a legnagyobb esélye arra, hogy az Európai Bizottság következő elnöke legyen, ezért érdemes figyelni, milyen célkitűzésekkel indul a választási időszaknak.

A 12 pont között bőven akad olyan is, ami nemcsak Orbán Viktort, hanem a magyar választókat is érintheti.

A 2018 novemberében néppárti csúcsjelöltnek megválasztott Weber nem csinált titkot abból, hogy nem tartja szövetségesének a magyar miniszterelnököt, ezért egyáltalán nem meglepő, hogy programjában egy új, "jogállami mechanizmus" is szerepel. A megfogalmazás szerint nem engedhetik meg, hogy "bárki aláássa az alapvető demokratikus elveket". A választási program konkrét javaslatot is tartalmaz, ezek szerint az EU-n belül létrehoznának egy "átlátható, független testületet", amely minden uniós tagállamban ellenőrizni fogja az igazságszolgáltatást, a sajtószabadságot és a korrupció elleni harcot.

A leírásban az nem szerepel, hogy pontosan kiből állna ez a testület, és milyen eszközei lennének, ha valamelyik tagállamban szabálytalanságot talál. De nem kizárt, hogy éppen a néppárti Bölcsek Tanácsa adta az ihletet, hiszen Hans-Gert Pöttering, Wolfgang Schüssel és Herman Van Rompuy szintén pártonkívüliként fogják vizsgálni a magyar jogállamiság helyzetét és azt, hogy véglegesen kizárják-e a Fideszt az Európai Néppártból.

Weber programjában azonban nem ez az egyetlen elem, amely a magyaroknak különösen érdekes lehet. Az Európai Bizottság elnökeként a politikus az Európai Határ- és Partvédelmi Ügynökség (ismertebb nevén Frontex) létszámát már 2022-re 10 ezerre növelné - ez a korábbi határidőnél öt évvel korábbi dátum. A határőrök drónokat is kapnának, hogy minden áron megakadályozzák az embercsempészetet. Kérdés persze, hogy ehhez mit szólna Orbán Viktor, hiszen a Fidesz választási programja éppen arról szól, hogy "Brüsszel ne adjon több pénzt Soros György bevándorlást segítő szervezeteinek, ehelyett térítsék meg a határvédelem költségeit". Igaz, ahogy ezt korábbi cikkünkben már megírtuk, ez eddig is így történt, sőt a kormány állításával ellentétben a határvédelem nemzeti jogkör.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!