Internetsztár, Manuel-epigon és szlovák duó is szerencsét próbált a tehetségkutatóban, Andi pedig alig győzte elhajtani a hódolókat.


Nincs megállás, itt a harmadik válogató, amely a duók és a Tóth Andi rajongók jegyében telt. Rögtön az elején Majka és Gáspár Laci hosszas fejtegetésbe bonyolódott arról, hogy nagyon rossz sem tud akárki lenni, az már művészet, ahhoz tehetség kell.

Azt nem lehetett elsőre eldönteni, Miki a kamionos melyik kategória lesz, de az biztos, hogy pár perc alatt óriási hangulatot csinált, és körbeudvarolta a négy mentort.

Aztán elkezdett énekelni, és véget ért a szerelem. Valkusz Milán megint nagyon komolyan vette magát, olyannyira, hogy magázta a vidám kamionsofőrt, ami nekem amúgy szimpatikus. Tudom, a nyelvészek szerint a magázódás szép lassan ki fog kopni a nyelvünkből, de amíg megvan, használjuk nyugodtan. Nem ciki.

Mikit hazaküldték, elismerve, hogy remek showman. Gáspár Laci pedig ismét megvilágosodott, és levezette, hogy a trash akkor jó, ha közben mégis képviselsz valami értéket, különben csak bohóckodsz. Kár, hogy nincs időm, szívesen visszanézném néhány bohóckodását, hogy vajh, mi is volt benne az érték, amit képviselt. A műsor bevételein kívül persze.

Mindig érdekes, amikor olyan versenyző érkezik az X-be, aki már valaki, tehát elért bizonyos ismertséget, de többre vágyik. Ilyen volt régebben Nemazalány (aki a tábort már nem vállalta), vagy Mardoll. Idén Henn érkezett, aki a Sandela című számával nagyot robbantott a neten.

Érdekes ez a netes ismertség. A Sandela 5,5 millió megtekintés körül jár a „tubuson”, ennek ellenére Majka és Gáspár Laci nem hallott még Hennről, ahogy én sem. Lehet, ez generációs probléma, mert Andi és Milán rögtön felismerte.

A vélemények nagyjából egy irányba mutattak: az őstehetség megvan, de még sok munka és tanulás kell, hogy igazán ütős, színpadképes előadóvá váljon a fiatal srác. Ezzel együtt megkapta a négy igent.

Érdekes lesz, mire megy majd a Táborban. Mert vannak előadók, akik nem annyira jók még, viszont maguknak olyan dalt írnak, ami passzol az adottságaikhoz, hitelesen és élvezhetően el tudják énekelni. És ezzel, ha tényleg tehetségesek, egész soká eljuthatnak.

Czingáber Kristóf „Ráber” tudatosan építi a karrierét. A Két világ között című dala – és most idézem Kristófot – „a magyar könnyűzenei ipar nagyjaihoz is eljutott.” Lehet találgatni, kik a magyar könnyűzenei ipar nagyjai. Nekem olyan nevek villantak fel elmémben, mint Presser Gábor, Lovasi András esetleg Tóth Vera, vagy Zséda.

De tévedtem, manapság a „könnyűzenei ipar nagyjai” Desh és Manuel. Köszönjük, Kristóf. (A felfigyelés amúgy kommentelést és like-ot jelent.)

Kristóf hadarós rapben utazik, mint annak idején Alee, csak neki már sikerült annyira felpörgetni a nyelvét, hogy konkrétan egy szót nem lehet érteni belőle. De cserébe legalább az éneklős részek hamisak.

Pozsonyi Nórának megnyugvást ad a zene. Nyilván azért, mert nem hallja magát. Viccet félretéve, az nagyon jó, ha valaki otthon foglalkozik valamiféle művészettel, és az jobbá teszi az életét.

A Poisont énekelte, és amikor oda ért, hogy „poison running through my veins” azaz méreg áramlik az ereimben, óhatatlanul arra kellett gondolnom, hogy „halljuk”.

Volt Manuel-hasonmás is, aki az ugyanolyan ruháktól és frizurától várja, hogy ugyanolyan karriert fusson be, mint a volt X-Faktor versenyző. Nem fog. (Igaz, szerintem Manuelnek sem kéne semmiféle karriert befutnia a zeneiparban.)

De legalább találó dalt választott: Úr Isten! És tényleg.

A kárpátaljai születésű Ferkó Emília Veronika Tiszaújfaluból érkezett, mivel itt él a családja a háború kitörése óta. Mint elmondta, több tanár is le akarta beszélni az éneklésről, de ő nem adta fel.

A szerethető, szimpatikus 21 éves lány egy ukrán dalt dolgozott át a saját szájízére. Szép pillanatot okozott, nem lehetett kérdés, hogy továbbjut.

Hajdúgyüre Dorka és Hajdúgyüre Sára az „énekes ikrek”, ahogy a falujukban hívják őket amióta beszélni tudnak, énekelnek. Családjuk bíztatására indultak. Bár kétpetéjű ikrek, teljesen egyforma a hangjuk. 14 évesek, nem rosszak, de még sokat kell tanulniuk. Három nemmel, de biztató szavakkal távoztak.

Ezután a mentorok azon merengtek, hogy milyen jó lenne végre egy jó duett. Ilyen előrevetítés után nyilvánvaló volt, hogy duók következnek. Nem jók, de duók. Ne is vesztegessünk betűt rájuk, hiszen csak azért volt rájuk szükségük, hogy megágyazzanak a Gergi X Puskás rapduónak.

Drámai helyzet ált elő, a mentorok úgy látták, hogy Gergiben van tehetség, de csak őt vinnék tovább, „Puskás” nem elég jó. A fiúk kicsit tanakodtak, de Puskás meggyőzte Gergit, hogy vállalja, menjen tovább. Így végül az immár szólóvá vált produkció kapott 4 igent. Reméljük, hogy nem sínyli meg a barátságuk.

Lari és Max Whitney Houston I Wanna Dance With Somebodyját énekelte, Derek és Peat Valmart, de legalább nem az Úr Istent, az Exatul X Kepsz saját rapszámot hozott, a szlovák Duo Melody Kovács Katit. Náluk nagy volt a tét, mert a pasi azt ígérte az énekesnőnek, hogy ha megnyeri az X-Faktort, feleségül veszi. Egy lépést tettek a lagzi felé, hiszen az imént felsoroltak mind 4 igent kaptak.

Kiemelendő Borsos Anna és Lévai Dávid, akik 2022-ben külön-külön már jártak az X-Faktorban, mindketten a székes feladatnál estek ki. Most egyesített erőkkel tértek vissza, és jól tették. Ők is simán továbbjutottak.

A mentoroknak nagyon tetszett, őrültek, új vonal, de Majka figyelmeztette őket, hogy ha továbbjutnak, vegyék magukat komolyan. Szerintem nem fogják. Tegyük hozzá, szerencsére.

A következő egyvelegbe Andi hódolóit válogatták össze. Sajnos a zenei ízlésük nem olyan jó, mint hölgyek terén, reméljük, az udvarlási képességeik is jobbak az énektudásuknál.

A pasik után jöttek Andi hölgyrajongói, mert ilyenek is vannak. Sajnos ők is elvéreztek, pedig Andi egyik dalát énekelték.

A következő próbálkozó, Attila 2021-ben azért jött az X-Faktorba, hogy megkérje kedvesét, Melanie-t, oldja fel a tiltását a Facebookon. Happy end: Melanie feloldotta a tiltást, megbocsátott, és újra összejöttek.

Attila most sütivel érkezett, amit Andinak hozott. Tik-tok-rajongói bíztatására szakított Melanie-val, gondolta, bepróbálkozik a mentorhölgynél. Vele nem szakítana, mint Melanie-val.

Majka szerint Andit meg lehet hódítani egy jó énekléssel. Lehet, hogy így van, de ezt most nem tudtuk meg. Andi a süti és az udvarlás dacára nemet mondott. Majka és Laci mindent megtett, hogy tovább juttassák Attilát, de Milán megacélozta magát, és megkegyelmezett Andinak. Attila nem adta magát könnyen, végül Miller Dávidnak kellett lekísérnie a színpadról.

A 17 éves Zilincki Nóra Hannának is Andi a kedvenc mentora, Tina Turnertől hozta a Proud Maryt, és kirántotta a lassan, de biztosan unalomba fúló adást a középszer mocsarából. A mozgásában volt még némi betanultság, de ha van ígéretes sztáralapanyag, hát ő az.

Laci és Milán tökéletesnek látta, Andi és Majka úgy gondolta, van még mit tanulni, de minimális. A 4 igen viszont egy pillanatig sem volt veszélyben, így hát a harmadik válogató valóban a csúcson ért véget.

ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!