A Komárom-Esztergom Megyei Főügyészség életveszélyt okozó, gondatlanságból elkövetett súlyos testi sértés vétsége miatt nyújtott be vádiratot egy esztergomi anyával szemben, aki orvosi javallat nélkül, a saját részére felírt tapaszt helyezett el gyermekén, aki emiatt eszméletét vesztette.

A nyolcéves gyerek egy nyári napközis táborban sérült meg. Erős hasi, majd hátfájdalmai lettek, ezért az anya háziorvoshoz elvitte. Az orvos a gyerek súlyának megfelelő cseppeket írt fel a fájdalom csillapításaként.

A cseppek ellenére megmaradtak az erős fájdalmak, ezért az anya a saját részére felírt tapaszból rakott fel egy darabot a kicsi hátára, majd elvitte magával a munkahelyére. Ott már nehezen vette a levegőt, a végtagjai elszíneződtek és végül elvesztette az eszméletét.

A mentők kiérkezéséig a dolgozók szájon át lélegeztették a gyereket. Az anya az orvosoknak sem számolt be a tapaszról, a kiérkező légimentő egység orvosa vette észre, mi van a gyerek hátán. Miután eltávolította és beadta az ellenanyagot, az állapota normalizálódott. Életét a szakszerű orvosi ellátás mentette meg.

Az anya végig sem olvasta a betegtájékoztatót, ezért nem tudta, hogy a tapaszt csak az használhatja, akinek az orvos felírta.

A készítmény nem adható át másnak akkor sem, ha a betegsége tünetei azonosak, mert a helytelen alkalmazása túladagoláshoz és/vagy halálhoz vezethet.

Az ügyészség a vádiratban indítványt tett arra, hogy a Tatabányai Törvényszék a büntetlen elkövetőt felfüggesztett szabadságvesztésre ítélje. Az ügyészség indítványozta azt is, hogy ha a nő az előkészítő ülésen a bűncselekmény elkövetését beismeri, a bíróság a szabadságvesztés tartamát egy év hat hónapban, a felfüggesztés tartamát három évben határozza meg.