Ezt a tervet Berlin és Párizs sem tekinti a saját álláspontjának, ám jelzésértékű, hogy a két ország kormányának képviselői vitték be az Általános Ügyek Tanácsára.


Kedden a francia és német kormány beadott egy tervezetet Brüsszelben, ami szerint komoly átalakítás lenne az Európai Unióban.

A Válasz Online cikke hosszabban ismerteti ezt a francia és német kormány által beterjesztett, „független szakértők” által írt tervezetet. Ezt a tervet Berlin és Párizs sem tekinti a saját álláspontjának, ám jelzésértékű, hogy a két ország kormányának képviselői vitték be az Általános Ügyek Tanácsára.

A 444 foglalta össze, hogy mik a legfontosabb megállapítások a tervezetből:

- Ha öt éven át nem tudják eldönteni, hogy egy tagállamot felmentsenek-e az eljárás kezdetekor megfogalmazott vádak alól, akkor automatikusan járna ellenük a büntetés.

- Kiterjesztenék a többségi szavazásokat, lényegében megszüntetnék a vétójogot.

- Többféle szintű tagságot vezetnének be.

Ez alapján lenne az EU-ban egy úgynevezett Belső Kör. A második szinten lennének az EU-tagok, köztük Magyarország is, itt viszont az maradhat, aki betartja a jogállamisági előírásokat. A harmadik szinten a Társult Tagok lennének, például Norvégia, Svájc vagy a nemrégiben kilépett Egyesült Királyság. Lenne egy negyedik szint is, ezen az Európai Politikai Közösség tagjai lennének.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!