A 38-ből csak négy országban volt emelkedés, hazánkban 15,6 százalékos a zuhanás. Mindez úgy, hogy közben béremelésben az élmezőnyben vagyunk.


Az OECD (Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet) 38 tagállama közül Magyarországon csökkentek legdurvábban az átlagbérek – derül ki a szervezet felméréséből. Az államok többségében marad el a bérek növekedése az inflációtól.

A legrosszabbul átlagosan a kelet-európai tagállamok teljesítenek, Magyarország után nem sokkal lemaradva második Lettország (-13,4%) és egy nagyobb lépéssel előrébb Csehország (-10,4%).

Az Egyesült Államokban alacsonynak mondható a csökkenés: -0,7 százalék. Négy országban egyenesen javult a munkavállalók helyzete: Belgiumban, Costa Ricán, Izraelben és Hollandiában. A rekorder Belgium2,9 százalékos növekedéssel.

A listán annak ellenére szereplünk leghátul, hogy az OECD-ben az elmúlt években hazánkban volt az ötödik legnagyobb béremelés, 9,8 százalékkal. Ennél jobban csak a litvánoknál (13,6%), az észteknél (11,4 százalék), a lengyeleknél (10,8 százalék) és a belgáknál (10,1 százalék) emelkedtek jobban a bérek.

A 38 tagállam közül csak háromban fordult elő, hogy a profit lassabban emelkedett, mint a munkabérköltségek: Finnországban, Franciaországban és Portugáliában. „A vállalatoknak van tehát bőven lehetőségük arra, hogy emeljék a béreket, így azok valamilyen mértékben kompenzálják az inflációt” – hangsúlyozta Stefano Scarpetta, az OECD munkaüggyel foglalkozó osztályvezetője.

(hvg.hu)


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!