A gázolaj ára pedig a második legmagasabb a környező országok áraival összehasonlítva.


A térségi középmezőnyből rögtön az élre ugrottak a magyar üzemanyagárak az árstop eltörlését követően.

- írja a Népszava a Cargopedia.hu című szállítmányozó oldal adatbázisa alapján.

A benzin tekintetében Szlovákia és Ausztria követ minket, a legolcsóbb árat pedig Ukrajnában találjuk, ott csak 539 forint a literenkénti ár. De nagyon közel áll hozzá a román és a szlovén tarifa is.

A lap szerint

Az elmúlt hónapok során a benzin hazai piaci ára általában a harmadik legdrágábbjának számított.

A 691 forintos magyar gázolajár "csak" a második legdrágább, ebben a tekintetben a szerbek előznek meg minket a 712 forintos átlagárral. Magyarország után az általában szintén drágább osztrák ár következik. A gázolaj is Ukrajnában a legolcsóbb most 574 forinttal, utána Szlovénia és Románia áll a listán.

Az utóbbi időben viszont igen nagy kilengések voltak, hiszen bár november végén még nálunk lehetett a legmagasabb áron kapni a gázolajat, addig az ársapka eltörlésének hetében már a harmadik legolcsóbbnak ár volt a magyar a térségben.

Szakértők szerint a helyzet hirtelen romlását elsősorban az árstop megszüntetésének áttételes hatása, a forintárfolyam javulása okozza. A hazai fizetőeszköz erősödésével ugyanis a külföldi kutak viszonylag olcsóbbakká válnak. A másik hatás, hogy az üzemanyag-importőrök lassan újra megjelennek a hazai piacon.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!