Az Egyesült Államok, Izrael, Csehország, Ausztria és Horvátország is nemmel szavazott, ennek ellenére az ENSZ-közgyűlés elfogadta a nem kötelező érvényű határozatot.


Az ENSZ-közgyűlés nem kötelező érvényű határozatot fogadott el, amelyben haladéktalan és tartós humanitárius fegyverszünetet szorgalmaz a Gázai övezetben. Több más állam mellett Magyarország is nemmel szavazott a dokumentumra – számolt be róla a HVG.

A lap az UN News X-posztjára hivatkozva azt írja, a határozat többek között elítél minden erőszakot az izraeli és a palesztin polgári lakossággal szemben, követeli a túszul ejtett civilek haladéktalan és feltételek nélküli szabadon engedését, valamint a humanitárius segélyszállítmányok akadálytalan bejutását a palesztin térségbe.

Az arab országok által kidolgozott, és Jordánia által benyújtott előterjesztést 120 állam támogatta, 45 tartózkodás és 14 ellenszavazat ellenében. Magyarország mellett nemmel szavazott a határozatra többek között az Egyesült Államok, Izrael, Csehország, Ausztria és Horvátország is.

Az ENSZ-közgyűlés határozatainak elsősorban politikai súlyuk, üzenetük van, de nem bírnak jogilag kötelező erővel.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!