Diplomáciai források alapján a Reuters hírügynökség arról ír, hogy Magyarország megvétózta azt az uniós állásfoglalást, amelyben a tagállamok közös nyilatkozatban bírálták volna a Kína által Hongkongban bevezetett nemzetbiztonsági törvényt. A Reuters értesülései szerint Magyarország azzal érvelt, hogy az uniónak már így is sok vitája van Kínával.

A kínai népgyűlés tavaly júniusban fogadta el a Hongkongra vonatkozó új nemzetbiztonsági törvényt, ami alapján szeparatizmus, felforgatás és terrorizmus, valamint más országokkal való összejátszás miatt is elítélhetnek hongkongiakat akár életfogytiglani börtönbüntetésre. Jogvédők arra hívták fel a figyelmet, hogy a törvény szándékosan homályosan határozza meg, milyen cselekedetek számítanak a jogszabály megsértésének, ezért a törvény gyakorlatilag önkényesen alkalmazható. Pénteken ennek a törvénynek az értelmében ítélték egy év börtönre az utolsó hongkongi ellenzéki lap tulajdonosát:

Kapcsolódó

Börtönre ítélték Jimmy Lait, a demokráciapárti hongkongi médiamágnást

Az utolsó ellenzéki lap tulajdonosát tavaly vették őrizetbe.

A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Ne maradj le! Az Európai Unió legfontosabb politikai eseményeiről hetente értesülhetsz hírlevelünkből.

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Kedves Olvasónk!

Már csak egy kattintásra van szükség, hogy megerősítsd feliratkozási szándékodat! Amennyiben nem kapod meg megerősítő e-mailünket, kérünk, ellenőrizd a levélszemét mappádat.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!