Dánia a legkevésbé korrupt állam az egész világon, míg Szomália végzett a lista végén. Az ukránok kevésbé korruptak, mint az oroszok.


A 2021-es utolsó előtti helyet követően tavaly már az egész Európai Unió legkorruptabb állama lett Magyarország, írja a Telex a Transparency International jelentése alapján. A korrupciós világranglistán hat másik országgal, köztük Vietnámmal, Burkina Fasóval és Kuvaittal együtt holtversenyben a 77. helyre sorolták hazánkat.

A 180 országot számba vevő világranglistán ezzel nagyjából a középmezőnyben vagyunk. A nemzetközi szervezet pontrendszere alapján 100 pontot kaphat, ahol a legkisebb, 0 pontot pedig ahol a legnagyobb a korrupció.

Ezek alapján Magyarország 42 pontot kapott, ami eggyel kevesebb, mint 2021-ben. A két évvel ezelőttihez képest egy hellyel sorolták hátrébb hazánkat a listán. Magyarország 2012-ben még 55 pontot szerzett. A legkisebb korrupciót Dániában érzékelték 2022-ben: az északi ország 90 pontot szerzett, és így két helyet javítva lett első a holtversenyben második Finnország és Új-Zéland előtt. A negyedik helyre Norvégia került, éppen csak megelőzve Szingapúrt és Svédországot.

A lap megjegyzi, hogy Dániát leszámítva az első tíz helyezést elérő országok mindegyikében romlott a korrupciós helyzet (egyedül a tizedik helyre – holtversenyben Luxemburggal – befutó Írország szerzett 3 pontot a 2021-es eredményéhez képest).

A két évvel ezelőttihez képest az akkor még mögénk sorolt Bulgária egy ponttal jobb eredményt ért el 2022-ben, amivel megelőzte hazánkat a rangsorban. Nem szerepeltek jól az EU-tagságra hajtó ukránok sem: 33 pontjukkal a 116. helyre kerültek, de még így is megelőzik a 28 ponttal 137. helyen álló Oroszországot.

A jelentés szerint Oroszország ukrajnai inváziója is rávilágított a határokon átívelő korrupcióra, és nyilvánvalóvá tette, hogy a tétlenségnek katasztrofális következményei lehetnek.

Ugyanakkor felhívják a figyelmet arra, hogy a magasan teljesítő országok közül sok helyen a pénzügyi titoktartás áll a külföldi befektetések vonzására szolgáló üzleti modell középpontjában, ami torzíthatja a jelentést. Ilyen Hongkong, ami 76 ponttal az előkelő, 12. helyen áll, köztudott azonban, hogy a névtelen jogi személyek létrehozása és bejegyzése kifejezetten könnyű a Kínától kvázi független „különleges közigazgatási terület”-en, ami többek között a Kremlhez köthető orosz oligarcháknak is kedvez.

A társadalmi és nemzetközi nyomásra sok állam vezetett be intézkedéseket a fedőcégek és átláthatatlan, visszakövethetetlen céghálózatok ellen, de a folyamat lassú és országonként nagyon eltérő eredménnyel fut.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!