Csaknem 100 debreceni és Debrecenen kívüli illetőségű, különböző világnézetű, a természet- és társadalomtudományokat művelő tanárok és kutatók írták alá a miniszterelnöknek és Magyarország Kormányának címzett nyílt levelet, amely a Magyar Természettudományi Múzeum (MTM) Debrecenbe költöztetése ellen sorolja a szakmai érveket. A tudósok arra kérik a kormányt, kulturális vagyonunk megóvása érdekében vizsgálja felül a döntését: az MTM maradjon a fővárosban, Debrecenben pedig alapítson egy új, korszerű igényeket kielégítő kiállítás és gyűjtemény.


Érveiket a múzeumi anyag, a szellemi értékek és a közművelődési lehetőségek megóvása köré csoportosították.

Tárgyi és szellemi érték

"Az MTM 12 millió tételt meghaladó gyűjteményének csak egy ezreléke szerepel kiállításokon, a többi tudományos kutatási célokat szolgál. Az anyagot zárt helyen, gyűjteményi szekrényekben tárolják, mint például a kétmilliónyi herbáriumi lapot, vagy a sokmilliónyi kipreparált rovart. Jelentős részük évszázados korú, és kiszáradt állapota miatt igen sérülékeny; a helyszíni tudományos vizsgálatukhoz is nagy körültekintés, óvatosság szükséges. Ez a hatalmas mennyiségű gyűjteményi anyag a mozgatás és a szállítással járó rázkódás következében jelentősen és visszafordíthatatlanul károsodna."

Az MTM öt tárra (Állattár, Ásvány- és Kőzettár, Embertani Tár, Növénytár, Őslénytani és Földtani Tár), azokon belül pedig kisebb gyűjteményi részlegekre tagolódik. A részlegek munkáját irányító kurátorok pedig az egyes témakörök avatott ismerői, specialistái értékes, egyedi tudással. "Azonban egy vonatkozó felmérés szerint 90 százalékuk családi és egyéb okokból nem tudná követni a gyűjteményt Debrecenbe. A költözéssel tehát a tárak elveszítenék kezelőiket, s ezáltal nehezen megszerezhető tudás veszne kárba. Ennek pótlásához évtizedekre lenne szükség a világ bármely egyetemi városában".

Ami Magyarország számára optimális

A szakértelem elveszítésével nem csak a szakemberek szakadnának el életük munkájától, hanem a hazai biodiverzitás-kutatás szenvedne nagy veszteségeket - beláthatatlan következményekkel. Példaként említik a kártevőként megjelenő, kórokozókat terjesztő, az őshonos élővilágot veszélyeztető idegenhonos, behurcolt fajok megjelenését. Ezek "felkutatásában, felismerésében és a problémák kezelésében a múzeumi specialisták tudása nélkülözhetetlen - ezért is nagyon fontos a meglévő kollektíva megtartása".

Emellett a múzeum Budapesten központi helyen fekszik, bárki egynapos kirándulás keretében meglátogathatja, míg a költözéssel "az ország lakosságának jelentős része elveszítené ezt a lehetőséget. A népszámlálási adatok ismeretében egyértelmű, hogy a látogatók száma az új helyszínen jelentősen csökkenne".

Az aláírók végül leszögezik, hogy örvendetesnek tartanak minden fejlesztési elképzelést, egységesen támogatják a természettudományos ismeretterjesztés egy újabb fellegvára gondolatát Debrecenben. "A nemzeti tudományos közvagyon védelme és fejlesztése érdekében ismételten kérjük tehát Önöket, hogy fenti érveink figyelembevételével hozzanak olyan határozatot, amely az MTM, Budapest és Debrecen - összességében Magyarország - számára optimális".

Kiemelt kép: MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!