Semmi sem bizonyítja, hogy a két férfi a magyar kormány megbízásából akart hálózatot építeni Brüsszelben. Ugyanakkor a szakportál szerint gyanús az időzítés.


A kormány nevében foghatott hálózatépítésbe a brüsszeli magyarok körében két fiatal, írja a HVG360 az Intelligence Online alapján. A titkosszolgálat témákra specializálódott párizsi székhelyű portál cikke szerint a Fidesz informális lobbi kialakításába kezdhetett a belga fővárosban, ennek voltak részei a szóban forgó találkozók.

A portál cikkében megnevezett két férfi tavaly októberben került az Európai Bizottság Versenypolitikai Főigazgatóságához, illetve a Kutatási és Innovációs Főigazgatósághoz. Ez éppen az az időszak volt, amikor az uniós források befagyasztása miatt fokozódott a vita a magyar kormány és az Eupai Unió között.

Az Intelligence Online értesülése szerint a fiatalok az első estet novemberben tartották egy bárban az uniós intézményekben dolgozó magyar köztisztviselők és vállalkozók számára, majd januárban és februárban is tartottak összejövetelt. Az eseményen résztvevők többsége a Fidesz vagy a kormányközeli Mathias Corvinus Collegium tagja lehetett, de a szervezők igyekeztek politikai oldaltól függetlenül minél több meghívottat felkérni. A szervezés egy zártkörű Facebook-csoportban történt, de mindenkit arra biztattak, hogy adják tovább a hírt. Az est során a résztvevőket pozíciójukról és szakmai hálózatuk kiterjedtségéről kérdezték.

Az Intelligence Online szerint az Információs Hivatal humán hírszerzési és elemzési gyakorlatokat is bevet, hogy információt gyűjtsön Brüsszelben olyan témákról, melyeknek számottevő költségvetési hatása van Magyarországra nézve. Azt sugallják, az üzleti hírszerzők is érdekeltek az uniós politika talányos változásaiban, amelyek befolyással lehetnek a Magyarországon végzett üzleti projektjeikre. Azonban az erőfeszítések nem jártak sikerrel, mert a képviselőkkel tárgyaló partnerek a Bizottságon belül összezártak.

A HVG brüsszeli forrásai megerősítették, hogy hogy a két férfi tényleg szervezett ilyen találkozókat, és azok népszerűek lettek. De az is lehetséges, hogy az egyikük valójában a hírszerzés utasításait követte, és egy nemzetközi szolgálat vette észre őket. Most pedig azért cikkeznek róluk, hogy gyengítsék az Orbán-kormány külpolitikai tevékenységeit, ami súlyos uniós pénzekbe kerülne Magyarországnak.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!