Az Igazgyöngy Alapítvány Ferenc pápánál járt. L. Ritók Nóra a Facebookon számolt be a nagy találkozásról.

A gyerekek ajándék festmény is adtak a pápának, aki kedvesen fogadta őket.

"Az Igazgyöngy Rómában... elkezdtem egy albumot az útról, mert rengeteg élmény, fontos találkozás van most itt körülöttünk, de egy pár dologról külön posztban is írok. Pl. arról, hogy Kiss Henrietta, aki ezt az egészet összehozta nekünk, segíteni tudott abban is, hogy ma délelőtt találkozhassunk Ferenc pápával is. Az első sorban ültünk...

Lenyűgöző volt maga az esemény, a több ezer ember, aki a világ minden részéről ott volt... az éneklő kórusok... a szervezettség, amitől minden gördülékenyen ment. Ferenc pápa közvetlensége, beszéde, melyben a múlt heti bangladesi útjáról beszélt, és amit több nyelvre fordítottak. A gondolatai a felelősségről, a nemzetközi közösségek szerepéről, a segítségnyújtása fontosságáról. Aztán eljött a nagy pillanat, amikor a három igazgyöngyös kislány átadhatta neki az ajándék festményt... Én pedig a levelet, amiben bemutattam a munkánkat, és írtam azokról a kedvezőtlen társadalmi folyamatokról, melynek következménye lett az oktatási szegregáció is.

Nem vagyok vallásos ember, de Ferenc pápa viszonyulása azokhoz a problémákhoz, amiben az Igazgyöngy is dolgozik, ugyanolyan alapokon nyugszik, olyan egyetemes értékeken, melyekben én is, mi is hiszünk. Ez az a pont, ami miatt a levélben kértem áldását és közbenjárását a társadalom perifériáján élő gyerekek esélyteremtéséhez.

Egy mondattal pedig kértem ezt mindazon civil szervezetekre, civilekre, akik segítenek ma Magyarországon a szegregátumokban, az ételosztásokon, a kilátástalan helyzetben élőkön.

Persze ezt nem tudtuk mind szóban is elmondani neki, pár mondatos bemutatkozásra volt csak idő. Ferenc pápa mindannyiunk kezére tette kicsit a kezét... és magyarul mondta: Isten éltessen bennünket.

Megható és felemelő volt a találkozás. Nem tudom, a gyerekek értik-e, érzik-e ennek a jelentőségét, most csak csodálták ezt az egészet. De nekünk nagyon fontos volt, hogy ilyen szinten tudtuk az egyház figyelmébe ajánlani a munkánkat.

Utána még a Vatikáni Rádióban voltunk, egy rövid riport erejéig.

Lesznek még "hivatalos", profi fotók is, most csak azokat mutatom, amelyeket mi készítettünk, telefonnal."

igaz1igaz2igaz5igaz6igaz7igaz8igaz9

Fotók: L. Ritók Nóra



ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!