A majdnem 1,5 millió követős Steve1989MREInfo kérdés nélkül az egyik legkirályabb csatorna a YouTube-on. A csatornán katonai ellátmányokat próbálnak ki, sokszor 30-40 éves csomagokat bontanak meg, de mutattak már be 1942-es, frontra szánt eleségpakkot is.


MRE

Az MRE a Meal, Ready to Eat angol kifejezés rövidítése, ami nagyjából annyit tesz: kész, azonnal fogyasztható étel. A hadseregben szolgálók rendszerint ilyen csomagot kapnak ellátmányként, hogy gyorsan tápláló ételhez jussanak. A katonák általában misszió közben használják az MRE pakkokat, amikor nem tudnak a sereg által biztosított hadtápos körletben étkezni. Ezek a menük azért nagyon érdekesek, mert bár funkciójukat tekintve csak annyi a feladatuk, hogy megfelelő mennyiségű proteinnel, zsírral és energiával lássák el az embert, de sokszor ennél sokkal többet vállalnak: megpróbálnak étkezés élményt nyújtani a feszült, emberetlen körülmények között szolgálatot teljesítő katonáknak.

A csatorna tehát ilyen túlélőszetteket mutat be, de nemcsak amerikai MRE-ket, hanem török, brit, norvég, szlovén és kínai ellátmányokat is.

Számunkra az egyik legérdekesebb a 2019-es 24 órás amerikai hadseregben rendszerben lévő ételcsomag, aminek a főétele nem más, mint a marhagulyás.

Magyar típusú gulyás

A csatorna a teszt elején megjegyzi, hogy 2012-től egészen 2018-ig ebben a csomagban egy ázsiai (nagy valószínűséggel thai vagy vietnámi) típusú marhagulyás volt, tavaly ezt váltotta a magyar verzió. A gulyás persze nem olyan, mint amit itthon megszokhattunk, de egészen közel áll hozzá. A hozzávalókat jól ismerjük, az alap paprikás és hagymás, viszont van benne sűríttett paradicsom, répa és még egy kis spenót is. Az egytálétel körete, ami össze van keverve a gulyással pedig barna rizs, ami szintén nem kifejezetten szokványos itthon. A csomagban található egyébként még kenyér is, némi üdítő, almaszósz, keksz, kakaó, mogyoróvaj és lekvár.

Ez elsőre egy elég nehéz menünek tűnik, de ne feledjük, egy 24 órás készletről beszélünk.

A videókból kiderül, hogy a katonák rengeteg cukrot, csokoládét, meg édes innivalót kaptak, amikor misszióra mentek. Ez persze nem véletlen volt így, a fronton ugyanis tényleg plusz erőt ad az embernek, ha valami olyan ételt vagy italt vehet magához, ami kicsit az otthont juttatja eszébe. Ilyen körülmények között még a nagyrészt tartósítószerekből és mesterséges ízfokozókból álló kakaónak is család, biztonság és szeretet íze van.

A menükön egyébként jól megfigyelhető az idő múlása abból a szempontból, hogy a korábbi MRE-k szó szerint tele voltak cigarettával, egy 24 órás csomagban sokszor három doboz cigit kaptak a katonák.

Ha kíváncsiak vagytok, hogy néz ki egy több mint 60 éves csokiszelet, vagy hogy milyen íze van az 50 éves cigarettának, akkor nézzétek meg a Steve1989MREInfo-csatorna videóit.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!