A koronavírus oly sok mindenhez hasonlóan a szilveszterre is hatással van ebben az évben. Gulyás Gergely december 10-én jelentette be a kormányinfón, hogy a kijárási tilalom miatt idén szilveszterkor betiltják a tűzijátékok árusítását. Vannak, akiket ez nem különösen zavar, sőt örülnek is neki, mint például a kutyatartók. Viszont a helyzet nem ilyen egyszerű.

A pirotechnikai eszközök árusításával foglalkozó vállalkozók szerint ha kihelyezett konténerekből nem is, az áruházakban, üzletekben még mindig be lehet szerezni a tűzijátékokat.

Emellett fontos kiemelni, hogy a tűzijátékok tilalma csak közterületekre érvényes. Tehát magánterületről, kertből, az erkélyről nyugodtan lehet durrogtatni szilveszter éjjelén.

A Telex a rendőrségnél is rákérdezett az üggyel kapcsolatban hozott szabályokra. Ők azt válaszolták, hogy a december 16-ai kormányrendelet csak az év végi "ideiglenes tárolóhelyről való forgalmazást" tiltja, az üzletekből való árusítást nem.

"Az 1. és 2. pirotechnikai osztályba tartozó termékek üzletekben történő forgalmazását a rendelet nem tiltja, az év végi, ideiglenes tárolóhelyről való forgalmazás tilos."

hirdetés

Emellett azt is megerősítették, hogy valóban csak közterületen tilos a tűzijátékozás, és magánterületen mindenki kedvére durrogtathat.

"A rendőrség alapvetően a közterületen történő tűzijátékozást ellenőrzi, az 1. és 2. pirotechnikai osztályba tartozó termékek magánterületen történő felhasználását a pirotechnikai termékek forgalmazásának és felhasználásának év végi korlátozásáról szóló 587/2020. (XII. 16.) Korm. rendelet nem tiltja."

Viszont komoly bírságot szabnak ki arra, aki megszegi a korlátozásokat, akár 150 ezer forintra is megbüntethetik.

A megvásárolt tűzijátékokat december 31-én este hat és 1-jén reggel hat óra között lehetett mindig is felhasználni. Csakhogy a járvány miatt életbe lépett kijárási tilalom, ami este nyolc és reggel 5 óra közötti idősávra érvényes, nem igazán kedvez a tűzijátékozás kedvelőinek. Eközben itthon minden évben nagy előszeretettel ünneplik meg az emberek az újév eljöttét egy kis durrogtatással.

Több százezren szoktak valamilyen tűzijátékot venni: tavaly szilveszterkor 700 helyen árusítottak pirotechnikai eszközöket, ami az évi 2 milliárdos bevételüknek a 70 százalékát adta.



hirdetés