A PSZ elnöke szerint a nyelviskolák tanárai szinte biztosan magasabb órabért kapnak, mint a főállású pedagógusok.


Csak úgy tudja a Közép-Pesti Tankerületi Központ több, általuk fenntartott intézményben biztosítani az idegennyelv-oktatást, hogy nyelviskolákkal kötöttek megbízási szerződést, írja a Népszava. A tankerület a lap kérdésére azt válaszolta, hogy a magántanárok óraadóként vannak jelen az iskolákban, a magas színvonalú feladatellátás érdekében pedig a központ garanciákat épített be a szerződésekbe.

Azt is írták, hogy az intézményvezetők, a tanulók és a szülők is elégedettek a nyelviskolákból érkező tanárok munkájával. Arra azonban már nem válaszoltak, hogy a tankerület finanszírozza-e a magántanárok bérezését, és ha igen, akkor milyen óradíjat kapnak.

Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke szerint ebből is látszik, hogy tanárhiány van a közoktatásban. Szerinte csak úgy tudják a magántanárokat megfizetni az állami iskolákban, ha magasabb órabért kínálnak nekik, mint a főállású pedagógusoknak.

„Ha a magántanárokra többet költenek, miért nem fizetnek inkább többet a saját tanáraiknak?” – tette fel a kérdést a PSZ elnöke, aki szerint a jövőben egyre több pedagógus helyezkedhet el a magánszférában. Így nem csak magasabb fizetés kaphatnak, de megszabadulhatnak az iskolai adminisztrációs terhektől és a legtöbbször kifizetetlen túlmunkáktól is.

A Népszava a magántanárok alkalmazásával kapcsolatban megkereste a Klebelsberg Központot is.

„A tankerületi központok felelősek azért, hogy a pedagógusok foglalkoztatása jogszerű legyen. Az, hogy előfordul-e ilyen módja a foglalkoztatásnak, azt a fenntartók tudják” – szögezte le válaszában a központ. Hozzátették: szerintük a jogszabályok nem zárják ki az ilyen foglalkoztatás lehetőségét, a legfontosabb pedig az, hogy „a pedagógus a megfelelő képesítéssel rendelkezzen, illetve hogy az oktató-nevelő munka megfelelően biztosított legyen”.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!