Egy szakértő szerint az nem ütközik jogszabályba, ha egy orvos a közellátás keretei között megvizsgálja a betegét, majd felajánlja neki a saját magánrendelésének a lehetőségét. Visszafelé viszont ez már nem szabályszerű, azaz a magánrendeléséről nem vihetné át és gyógyíthatná tovább a betegét az állami ellátásban.


Miközben jelentős orvoshiány van az Orosházi Dr. László Elek Kórház és Rendelőintézetben, az intézmény vezetője, dr. Duray Gergő magánklinikát alapított, jelentős részben az általa vezetett állami egészségügyi intézmény orvosaival.

Az igazgató az általa vezetett intézmény orvosaival nyitotta meg a magánklinikát, ráadásul nagyjából egy kilométerre a kórháztól – írta meg a 24.hu.

Az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ) soron kívüli vizsgálatot rendelt el az ügyben.

A lap egy szakértőt is megkérdezett minderről, aki elmondta, hogy nem ütközik jogszabályba, ha egy kórházigazgató magánklinikát alapít, de azért etikai kérdéseket felvet. Az viszont kérdéses, hogy a saját magánklinikáján rendelhet-e, mint ahogy az is, hogy az általa igazgatott kórházból orvosokat vehet-e fel.

Minden jel szerint azonban az utóbbi is szabályszerű, ugyanis az OrosKlinik orvosainak egy része az Orosházi Dr. László Elek Kórház és Rendelőintézetben is dolgozik. A szakértő szerint az, hogy

A 24.hu-nak nyilatkozó szakértő szerint az nem ütközik jogszabályba, ha egy orvos a közellátás keretei között megvizsgálja a betegét, majd felajánlja neki a saját magánrendelésének a lehetőségét. Visszafelé viszont ez már nem szabályszerű, azaz a magánrendeléséről nem vihetné át és gyógyíthatná tovább a betegét az állami ellátásban.

A lap megkereste az Országos Kórházi Főigazgatóságot (OKFŐ), hogy megkérdezzék, jogszerű, illetve engedélyhez kötött-e az, ha egy kórházigazgató magánklinikát nyit.

A válaszban azonban kiemelték, hogy amint tudomást szereztek a kórház vezetőjének tulajdonosi érintettségéről, az etikai és jogi szempontokat figyelembe véve soron kívüli vizsgálatot rendeltek el.

ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!