Ha van bakancslistás hotelélmény, akkor ez az!

Utazásaink során a hotelszoba sokszor csak a programok közötti megpihenés színtere. De ha az Anantara New York Palace Budapest Hotel egyik lakosztályában szállunk meg, sokkal többet kapunk majd egy kényelmes ágynál.

De a luxus ebben az esetben egyáltalán nem rideg és barátságtalan. A világos terek, a meleg árnyalatok annak ellenére is otthonosnak hatnak, hogy egy tekintélyt parancsoló épületről van szó.

Rossz választás nincs. Ha egy deluxe szobában szállunk meg, akkor is élvezhetjük a szálloda számtalan előnyét, de én most a "Sweet Suite" élményt fogom bemutatni nektek, ami a Junior lakosztálytól felfelé érvényes.

A főbejárat az aulán keresztül egy négyszög alaprajzú, olaszos hangulatú palotaudvarba vezet, amelyet három oldaláról négyszintes loggia szegélyez. A földszint nagy részét a magyar főváros azóta is egyik legszebb neobarokk enteriőrje, a háromhajós, többszintes, erkélyekkel, karzatokkal tagolt, csavart oszlopokkal és árkádívekkel, a szinteket szobordíszes lépcsőkkel áthidaló New York Kávéház foglalja el.

Már az érkezésünk és a fogadtatásunk is exkluzív:

Egy külön pultnál történik a bejelentkezés, ahol egy itallapról választhatunk magunknak frissítőt. Kávéval, borral vagy akár pezsgővel is koccinthatunk a megérkezés örömére.

A pompás folyosónál és lobbynál pedig csak egy jobb dolog van: maga a lakosztály.

A luxus kategóriába eső szállodai szobák sokszor hatnak ridegnek. Mivel az otthont idéző apró tárgyak hiányoznak, máshogy kell megteremteni a hangulatot.

A lakosztály, amiben én szállhattam meg, egyszerre volt lenyűgöző és barátságos. És külön öröm, hogy ezt nem egy óriási, ágy fölé helyezett festménnyel érték el.

És várt itt rám még egy meglepetés.

A hotel földszintjén található New York Kávéház az 1900-as években itt alakult irodalmi és művészi asztaltársaságok, kávéházi szerkesztőségek révén vonult be a magyar történelembe. Itt találkoztak a híres nyugatosok is, akik a Nyugat című folyóirat számára alkottak. A lap a 20. századi magyar irodalom meghatározó folyóirata volt.

A lap emlékének tisztelegtek a dohányzóasztalon elhelyezett, édes válogatással is. Ráadásul a sütemények mellett maga az újság lapja is ehető volt. Aprónak tűnő, de mégis különösen izgalmas ajándék volt ez.

A szobához megannyi extra szolgáltatás tartozik még.

A minibár-sarok alkoholmentes üdítői, kávéi, teái közül szabadon fogyaszthatunk, és a fürdőszoba pipererészlege is tartalmaz minden fontos apróságot.

Ha vasalásra van szükségünk, azt is térítésmentesen intézik nekünk.

És vannak azok az apróságok, amik szinte észrevétlenül tesznek hozzá az egész élményhez: Például ha megkívánunk egy alkoholos italt (ezek közül térítés ellenében tudunk fogyasztani), különböző üveg poharak állnak a rendelkezésünkre. Egy jó bort ugyanis egészen szomorú érzés vizespohárból inni.

A prémium érzetet az is növeli, hogy a szálloda ahol csak tud, műanyagmentes megoldásokat használ. A szobakártya, a fogkefe, a borotva és a fésű is minőségi fából készül.

A hotelben a kávéház mellett étterem és koktélbár is található, de én annyira élveztem a szobám nyújtotta kényelmet, hogy inkább a szobaszervizt választottam, és a tökéletes magyar-amerikai kombinációt rendeltem meg:

Gulyáslevest és Anantara nyitott club szendvicset, sült burgonyával.

Reggel felemás érzésekkel ébredetem, mert semmi kedvem sem volt elhagyni a szobát, de várt még rám egy kihagyhatatlan élmény: a reggeli a Kávéházban.

A New York Kávéház 2011-ben egy nemzetközi verseny során elnyerte "A Világ Legszebb Kávéháza" címet, és vált közkedvelt turistalátványossággá. Ennek megfelelően a mai napig óriási érdeklődés övezi, és nem könnyű helyet találni egy-egy asztalnál.

És amikor azt mondom, hogy bőséges, akkor azt úgy értem, hogy életemben nem láttam még ennyi finomságot egy helyen.

Két óriási pulton sorakoznak az édes és sós elemek, és ezek mellett még étlapról is rendelhetünk különböző reggeliket.

A tökéletes Egg Benedictem felett pedig folyamatosan az épület apró részleteit csodáltam. Egészen szürreális élmény, hogy ott hajthattam le a fejem, és ott kortyolhattam el a reggeli kávémat, ahol Ady Endre vagy éppen Kosztolányi Dezső is alkotott.

Ennél gazdagabb élményt aligha adhat egy nap egy hotelben.

Fotó és szöveg: Vass Adrienn

ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!