Cikkünk frissül…


Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök hétfőn közölte, hogy hajlandó megosztani a hatalmat és megváltoztatni az alkotmányt, de nem a tiltakozások nyomására. A Belta állami hírügynökség jelentése szerint az elnök elmondta, hogy már zajlik az alaptörvény módosításával kapcsolatos munka, amelynek révén megváltozhat a hatalmi jogkörök elosztása.

Lukasenka ugyanakkor, hogy az ellenzék és az országszerte tiltakozó tömegek követelése ellenére nem fogják megismételni az augusztus 9-én tartott elnökválasztást.

Soha ne számítsanak arra, hogy nyomás hatására fogok bármit is megtenni. Nem lesznek új választások,

szögezte le az országot 26 éve irányító egykori termelőszövetkezeti elnök.

A belorusz elnök hétfőn egy gyárlátogatáson vett részt, de az ott készült videófelvételek szerint a munkások dühösen fogadták és azt kiabálták, hogy tűnjön el. Lukasenka megkérdezte azt is, hogy "Ugye mindig támogatták az elnökök?", amire egy hangos "Nem!" volt a válasz.

Just look at him while workers are chanting: "Go Away! Go Away" pic.twitter.com/zEiXTjlITZ

- Franak Viačorka (@franakviacorka) August 17, 2020

Franak Viačorka elemző szerint a minszki traktorgyárban három feltételt támasztottak a munkások: Lukasenka mondjon le, engedjék szabadon a politikai foglyokat és írjanak ki új választásokat. Azt is kiabálták, hogy "Lukasenkát a rabomobilba!", az elnök azonban hajthatatlan volt és Viačorka beszámolója alapján kijelentette, hogy "Amíg meg nem ölnek, addig nem lesznek új választások".

Lukashenka came to meet workers. They are chanting: Go Away! Go Away! pic.twitter.com/gJuF71Twl0

- Franak Viačorka (@franakviacorka) August 17, 2020

Az elnökválasztáson vesztes, de az ellenék szerint valójában nyertes Szvjatlana Cihanouszkaja hétfőn egy videóüzenetben jelentette be, hogy készen áll átvenni az irányítást Fehéroroszországban. Ugyancsak hétfőn sztrájkba kezdtek a belorusz állami tévé munkatársai.

Kiemelt kép: Viktor Tolochko/Sputnik/Sputnik via AFP


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!