Az ítélet szerint a húsz év körüli fiatalok gázpalackokat loptak. Nem csak a karjukat vágják le emiatt, börtönbe is kell menniük és kártérítést kell fizetniük.


Kézamputációra ítéltek három fiatal férfit Szudánban lopás miatt - írja a Guardian.ahol úgy tűnik, megakadtak a korábban beindult demokratizálódási folyamatok.

A három húsz év körüli fiatal az ítélet szerint gázpalackokat lopott el Szudán legnépesebb városában, Omdurmanban.

Az ítélet még két héttel ezelőtt született meg, de csak most került nyilvánosságra. A három fiút a főváros, Kartúm északi részén lévő Koper börtönbe szállították, itt hajtják majd végre az ítéletet is. Ugyanebben a börtönben raboskodik a Omar el-Basír volt szudáni elnök is.

Az Ugandában működő jogvédő szervezet, az African Center for Justice and Peace Studies azzal vádolta a szudáni hatóságokat, hogy nem adták meg a tisztességes eljáráshoz való jogot a három fiatal férfinak. A szervezet szerint például

Szudánban 1983 óta - kisebb megszakításokkal - az iszlám jog alapján ítélkeznek. 2019-ben, Basír menesztése után azonban bevezettek néhány progresszív törvényt az országban, ekkor tiltották meg például a női nemi szervek csonkításának gyakorlatát, illetve a korbácsolást. 2021-ben az ország csatlakozott a kínzások, és más emberetlen büntetési formák tilalmáról szóló ENSZ-egyezményhez is, ennek passzusait azonban végül nem ültették át a helyi jogrendbe.

A 2021. októberi katonai puccs azonban véget vetett a beindult demokratizálódási folyamatnak. A mostani ítélet kapcsán is sokan attól tartanak, hogy az állam visszatér a korábbi szélsőséges ítéleteket gyakorlatához.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!