Egyelőre megállíthatatlannak tűnik az először London környékén azonosított mutáns koronavírus, emiatt szigorúbb lezárások jöhetnek országszerte, írja a Mirror.

Az angol egészségügyi vezetők szerint a legújabb, az eddigieknél jóval fertőzőbb vírustörzs gyorsan terjed, gyakorlatilag már "mindenhol" jelen van az országban.

Sir Patrick Vallance, a brit kormány tudományos főtanácsadója ugyanakkor hangsúlyozta: a VUI-202012/01 névre keresztelt új vírustörzs agresszív terjedése ellenére sem fertőzőbb az eddig ismerteknél.

A professzor közölte, hogy néhány helyen sikerült lokalizálni a vírust, de ezek csak részsikerek. A gyorsan terjedő variáns egyelőre megfékezhetetlennek tűnik. A szakértő szerint

a következő hetekben további szigorításokra lesz szükség a helyzet hatékony kezeléséhez, ezzel párhuzamosan pedig ugrásszerűen növekvő esetszámokra kell készülni a karácsonyt követő időszakban.

hirdetés

A mutáns koronavírust először Anglia délkeleti részén azonosították néhány napja, mára azonban Észak-írország kivételével az Egyesült Királyság szinte minden területéről jelentettek már eseteket. Az egészségügyi vezetők éppen ezért arra kérnek mindenkit, hogy aki a 4-es besorolású, azaz különösen fertőzöttnek minősített területről - ilyen például London - vagy Walesből érkezik, haladéktalanul vonuljon tíznapos önkéntes karanténba.

Az Egyesült Királyságban hétfőn 33 364 fertőzöttet azonosítottak, 215 ember hunyt el a koronavírussal összefüggésben. Londonban a fertőzöttségi ráta egy hét alatt több mint a duplájára ugrott: míg december 9-én minden 100 ezer londonira 243 fertőzött jutott, addig december 16-án már 528 koronavírusos jutott minden 100 ezer fővárosira.

Egyes szakértők szerint hiába nem veszélyesebb az új vírustörzs, a robbanásszerű esetszám növekedés miatt januárban és februárban egyes napokon akár 500 közelében is lehet az elhunytak száma az Egyesült Királyságban.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>



hirdetés