"Lézerfénnyel próbálták megzavarni a Eurowings Stuttgart – Budapest járatának pilótáit a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér megközelítése során március 26-án este. A pilóták jelentették az esetet a HungaroControlnak, a járat fedélzetén utazó olvasónk pedig videót küldött róla" - írja az Airportal.


Az esetről a portálnak beszámolt egy utas, aki az EW 2784 számú, Stuttgart – Budapest járatot teljesítő Eurowings Airbus A319-132-es típusú repülőgép fedélzetén, a bal oldalon ül. A telefonjával rövid videót is készített, ezen látható, hogy felvillan a lézerfény.

A járat pilótái később lekapcsolták a fényeket, valószínűleg azért, hogy a támadó ne tudjon célozni.

Egy budapesti bázison dolgozó pilóta a videót látva megerősítette a lapnak, hogy "lézeres támadásról" történt. A pilóta azt is mondta, hogy az elkövető szerencsére nem találta el pontosan a repülőgépet a lézerrel, amikor a videót felvették, mert az sokkal drasztikusabb és zavaróbb fényhatást keltett volna a videón láthatónál.

A lézerezés azért veszélyes, mert másodpercekre megvakíthatja a pilótát és ez balesethez vezethet. Ráadásul maradandó látáskárosodást is okozhat a lézer.

VIDEÓ: Így próbálták meg elvakítani a pilótákat Budapesten



ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!