Több száz évvel ezelőtt mindössze húszan maradtak életben a szigeten egy tájfun miatt. A belterjesség miatt igen elterjedté vált náluk a ritka betegség.


A színtévesztés egy viszonylag ritka betegség. Az európai emberek leszármazottainál a vörös-zöld színtévesztés csak 8 százalékban fordul elő férfiaknál, és 0,5 százalékban nőknél – írja az IFL Science.

Ennek az oka, hogy teljesen hiányoznak a színérzékelőik. A betegséget gyakran kíséri fényérzékenység és tompa látás is. A teljes színvakság egyébként 30 ezerből csak egy embert érint világszerte, míg a szigeten 10-ből 1-et, tehát a lakosság 10 százalékát.

Ez oda vezethető vissza, hogy egy 1775-ös tájfun miatt mindössze húsz ember maradt életben a szigeten, köztük a király is, aki hordozta a teljes színvakságot okozó gént. Mivel kevesen maradtak, belterjessé váltak, a király pedig több utódot is nemzett, akiknél előjött a betegség. Ennek a mai napig látszik a hatása a sziget lakosságán, így fordulhat elő, hogy náluk sokkal nagyobb arányban van jelen a teljes színvakság.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!