Csákvári Gáza szerint Tősér Ádám egy péntek esti rendezvényen ment neki a mosdónál. Két másik filmrendezőnek köszönhető, hogy nem fajult el a helyzet.


Tettlegesen lépett fel a Népszava munkatársa ellen Tősér Ádám filmrendező a Magyar Mozgókép Fesztivál péntek esti programján, számolt be a FOTON Audiovizuális Centrumban történetről a lap. Csákvári Géza a Népszava tudósítójaként, meghívott vendégeként vett részt az eseményen, amikor a mosdónál egy onnan kilépő férfi úgy fellökte, hogy a földre került.

Csak azért nem fajult verekedésig a helyzet, mert az időközben felálló és védekező Csákváritól a támadót két filmrendező, Kocsis Ágnes és Szűcs Dóra elhúzta, miközben próbálták lenyugtatni.

„Nem tudtam ez egészet mire vélni, nem ismertem fel a férfit. Megtudtam, hogy Tősér Ádám, a Blokád című film rendezője volt a támadó. Bár az indulatot és az erőszakot nem indokolhatja, a Blokád valóban nem tartozik az általam kedvelt és jónak vélt alkotások közé. Kurzusfilmnek tartom, nem egyedüliként, amelyben Göncz Árpád, a néhai köztársasági elnök a filmben hazaárulásra készül, más jelenetekben pedig egy fóbiák miatt szenvedő, bomlott elméjű művész paródiája, ami szimplán méltatlan ábrázolás és művészi interpretáció. Egy filmkritikus jogában áll, hogy véleményt formáljon egy-egy adott műről. Az újságíró szavaira az erőszak vagy a nyilvános becsmérlés nem lehet válasz. Még akkor sem, ha az alkotó nem nyugszik meg azzal ténnyel, hogy nem kevesebb mint tizennégy kategóriában jelölték Magyar Mozgókép Díjra és nyilvánvalóan fontosabb neki, mit gondolnak a kritikusok” - írta a megtámadott Csákvári Géza a történtek után.

A Népszava azt írja, hogy tettleges becsületsértés miatt feljelentést tesz az ügyben.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!