Zoraya ter Beek párja is ott lesz, amikor a halálba segítik kedvesét. Megbeszélték, hogy bármikor kimehet majd a szobából.


Három és fél éve kérvényezte az aktív eutanáziát az elviselhetetlen lelki szenvedése miatt egy 29 éves holland nő, aki megkapta a végső engedélyt, és a következő hetekben véget is vethet az életének, írja a The Guardian. Zoraya ter Beek már gyerekkora óta küzd krónikus depresszióval, szorongással és személyiségzavarral, emiatt 25 évesen döntött úgy, hogy nem akar tovább élni.

Esete nagy visszhangot váltott ki, szerinte sokan tévesen gondolják, hogy mentális betegség esetén nem lehet tiszta gondolkodásról beszélni. Ter Beek és a döntéshozók sem vették félvállról az esetét, hiszen a holland törvények szigorúak, és hosszú folyamaton kellett átesnie, mielőtt elfogadták volna a kérvényét.

Hollandiában 2002 óta a törvény garantálja, hogy mentális problémákkal küzdő emberek is kérvényezhessék az eutanáziát, bár viszonylag ritka, hogy valaki emiatt kérje a halálba segítést. 2010-ben két pszichiátriai szenvedéssel kapcsolatos eutanáziát hajtottak végre az országban, míg 2023-ban már 138-at, ami az összes eutanáziás haláleset 1,5 százaléka.

ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!