Nem találták indokoltnak a kamarai kérelmet, az Ab szerint nincs jogi akadály, és nem érinti a költségvetést sem a kötelező tagdíjak esetleges eltörlése.


Az Alkotmánybíróság elutasította a kamara kérelmét, így lehetséges népszavazást indítani a kötelező kamarai tagságról - írja a hvg.hu.

Az Alkotmánybíróság végzéséből kiderül, hogy a jobbikos képviselő, Lukács László György nyáron beadott egy népszavazási kérdést, amly így szólt.

Ha sikeres lenne a népszavazás, akkor megszüntethető lenne a Parragh László-féle kamarának fizetendő éves díj, amelyért nem kapnak semmit a vállalkozók - mondta akkor a politikus.

A beadványt követően a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) bírósági felülvizsgálatot kért. Rajta kívül még egy vállalkozás is hasonlóan járt el, mert ő fizetné a hozzájárulást. A kérelemben indoklásul az szerepelt, hogy tiltott tárgyra vonatkozna a népszavazás, mert a költségvetést érintené. Szerintük ugyanis ha nem lenne kötelező befizetés, akkor a kamarák működéséhez állami pénzt kellene adni.

A Kúria azonban jóváhagyta az NVB határozatát, amely engedélyezte a népszavazási kérdést.

Az Ab szerint ugyanis a kamarai hozzájárulás nem tartozik közvetlenül a központi költségvetés bevételei körébe. Az összeg más bevételből is fedezhető lenne, így nem következne belőle az állami támogatás.

Az Ab szerint:

„Az indítványozó az alkotmányjogi panaszban sem utalt arra, hogy a kamarai hozzájárulástól való esetleges elesése miért zárná ki azt, hogy az egyéb, elsősorban saját aktivitását igénylő bevételi formákra támaszkodjon a működésének finanszírozásához.

Mivel a panaszok nem érintenek alapvető alkotmányjogi jelentőségű kérdést, és a bírói döntés érdemére kiható alaptörvény-ellenesség kételyét sem támasztja alá, ezért úgy döntöttek, hogy érdemi vizsgálat nélkül visszautasítják azokat.

Így nincs akadálya annak, hogy elkezdődhessen az aláírásgyűjtés a népszavazás érdekében.

ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!