Az állami vasúttársaság szerint nem csökkent az utasszám, a Közlekedő Tömeg ezt máshogy látja. Nyilvánosságra hozták a részletes terveket.


Közzétette a MÁV, hogy mi lesz azokkal a vasúti mellékvonalakkal, amelyeken nyáron megszüntették a vonatközlekedést. Mint kiderült,

– szúrta ki a hvg.hu.

A korábbi tervek alapján a forgalmi adatok alapján döntöttek volna a bezárásra ítélt vonalak végleges sorsáról. A Közlekedő Tömeg novemberben mutatta be a számokat arról, hogy a tíz vonal közül kilencen visszaesett az utasszám, amióta buszra váltottak, átlagosan 30 százalékkal kevesebb jegyet adtak el. A MÁV szerint azonban nem csökkent az utasszám, hanem sokan a menetrend szerinti buszjáratokra váltottak át.

A december 10-től életbe lépő változások a következők:

  • Nagyatád és Somogyszob között majdnem minden marad a régiben, egyedül a 22:26-kor induló vonatpótlót veszik ki a menetrendből, helyette négy perccel később indul egy menetrend szerinti autóbuszjárat.
  • A Dombóvár-Komló vonalon a helyettesítő buszok ez után Magyarhertelendre és Godisára nem mennek be. A Dombóvárról hajnalban induló első és a Komlóról este menő utolsó buszt kiveszik a menetrendből, a többi viszont gyakrabban jár majd, a mostani 3-6 helyett napközben 2 óránként.
  • A Balassagyarmat-Ipolytarnóc vonalon nem lesz nagy változás, egyetlen plusz megállót kapnak ezek Balassagyarmaton, így két perccel lesz hosszabb az út.
  • Az eddig Miskolc és Tiszaújváros között közlekedő buszok Miskolctól Nyékládházáig nem fognak járni, Tiszaújvárosban pedig a vasútállomásnál eddig meghagyott pénztárat is bezárják, az autóbusz-állomásról fognak indulni a vonathelyettesítő buszok is. A megmaradó szakaszon napközben ugyanúgy két óránként fognak járni a buszok, mint most, csak Budapest-Miskolc vonal új, lassabb menetrendjéhez igazítják az indulásukat.
  • Az Abaújszántó-Hidasnémeti vonalon az öt pár vonathelyettesítőből négy megszűnik, egyedül az Abaújszántóról 9:02-kor, illetve a Hidasnémetiből 10:07-kor indulót hagyják meg.
  • Karcag és Tiszafüred között a mostani két vonathelyettesítő busz közül az egész évben csak az egyik, a délelőtti marad meg, a délutáni csak a turisztikai főszezonban fog járni: az elő- és utószezonban hétvégenként és ünnepnapokon, május 21-től szeptember 1-ig naponta. Helyette délután egy menetrend szerinti busz útvonalát helyette meghosszabbítják, Karcag vasútállomásától Tiszafüredig.
  • A Mátészalka és Csenger közötti helyettesítő buszok közül csak a délelőtti járat marad meg. A Csengerről Mátészalkára hajnal 5:23-kor induló busz és mindkét irányban a délutáni is kikerül a menetrendből.
  • A Battonya és Mezőhegyes közötti helyettesítő buszok sem mind maradnak meg. Délelőtt 9-kor lesz egy busz, amely Battonyáról Mezőhegyesen át egész Szegedig elmegy, illetve 11:35-kor indul egy Szeged-Mezőhegyes busz.
  • A Lakitelek-Kunszentmárton vonalon pedig az öt vonathelyettesítő járat közül négyet kivesznek a menetrendből, egyedül a Kunszentmártonból hajnal 5:20-kor indulót hagyják meg.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!