Tíz vonalon augusztustól már csak potlóbuszok járnak. A MÁV szerint a döntésnek nincs köze a hodászi balesethez, ahol több ember, köztük egy gyerek is égési sérüléseket szenvedett a vonatba visszaáramlő gőz miatt.


Buszokra cserélik az elavult vonatok tíz mellékvonalon, írja péntek esti posztjában Lázár János. Az építési és közlekedési miniszter azzal indokolta a döntést, hogy „az utazók biztonsága az első”.

A bejegyzés szerint az „elavult vasúti szerelvények helyett új, légkondicionált buszok fognak közlekedni”. Lázár János szerint a buszok ugyanúgy állomástól állomásig közlekednek ezentúl is, ahogy a vonatok tették.

A Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület (VEKE) ugyancsak tegnap esti posztjában azt írja, hogy már utasítást is kapott a Volánbusz a változásokról:

„Szerezzenek buszt meg sofőrt, ha tudnak, valahogy oldják meg. 12 fő plusz munkavállaló kell a Volánbusznak, cserébe 60 fő startos és 24 fő pályás vasutas munkavállalót lehet átvezényelni (ennyit az ideiglenességről). Az ezekről a vonalakról felszabaduló járművekkel pedig valahogy be kell foltozni a többi vonal súlyos járműhiányát” – írják a péntek esti bejegyzésben.

Időközben a MÁV is kiadott egy sajtóközleményt a döntéssel kapcsolatban. Ebben azt írják, hogy „az intézkedés nincs összefüggésben a hodászi Bz-balesettel, a módváltás tervezése már korábban elindult”.

A közlemény alapján a döntés ezeket a vonalakat érinti:

89 sz. (Miskolc-Tiszai―) Nyékládháza―Tiszaújváros,

114 sz. (Mátészalka―) Kocsord alsó―Csenger,

121 sz. Újszeged―Mezőhegyes,

125 sz. Mezőhegyes―Battonya,

38 sz. Somogyszob―Nagyatád,

47 sz. (Dombóvár―) Godisa―Komló,

78 sz. Balassagyarmat―Ipolytarnóc,

98 sz. Abaújszántó―Hidasnémeti,

103 sz. Karcag―Tiszafüred,

146 sz. Lakitelek―Kunszentmárton (―Szentes).

A hét elején felforrt a Debrecenből Fehérgyarmatra közlekedő 6314-es Bz motorvonat hűtővize, majd a tartályból kiáramló gőz hat utasnak, köztük egy gyereknek okozott égési sérüléseket a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Hodásznál. Kérdésünkre Dorner Lajos, a VEKE elnöke elmondta, hogy az ilyen motorvonatok konstrukciójával eddig is voltak gondok, de a rendszeres takarítás elmaradása is okozhatta a balesetet.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!