Hatalmas felháborodást váltott ki egy fekete férfi halála Amerikában. Hétfőn Minneapolisban négy rendőr igazoltatott egy afroamerikai férfit, aki az elmondásuk szerint ellenállt, ezért a földre teperték. Ezután az egyik egyenruhás a hason fekvő férfi nyakára térdelt, és percekig a földhöz szorította a fejét.

Az áldozat többször is mondta, hogy nem kap levegőt, de a rendőr nem engedte mozdulni. Megbilincselték, majd bevitték a rendőrőrsre, ahol azonban a férfi már annyira rosszul volt, hogy mentőt hívtak hozzá. Végül a kórházba szállítása közben meghalt.

Az áldozat a 46 éves George Floyd volt, akinek a neve elhíresült az eset óta. Egy járókelő (egy 17 éves afroamerikai lány) ugyanis felvette videóra, ahogy a rendőr a fekete férfi nyakán térdel, a felvétel pedig elterjedt a közösségi oldalakon, így az egész világ láthatta, mi történt.

A videón nem látszik, mi volt az előzmény, csak az, amikor Floyd már a földön van, miközben a rendőr rajta térdel, és mondogatja, hogy nem kap levegőt.

hirdetés

A CNN-nek egy szemtanú azt mondta,

a rendőr "érzéketlen volt" és pontosan tudta, hogy mit csinál, amikor Floyd nyakára térdelt. Szerinte meg akarta ölni a férfit, ezt látta a szemében, a viselkedésén és a mozdulatain is. Ehhez pedig asszisztáltak a kollégái, akik semmit nem tettek, csak végignézték a jelenetet.

A felvétel nyilvánosságra kerülése után a helyi rendőrség kedden elbocsátotta azt a négy rendőrt, aki részt vett Floyd igazoltatásában. Ők egyébként azt mondták, hogy hamisított pénz forgalmazása miatt állították meg a férfit, aki viszont erőszakosan ellenállt, ezért kényszerítették a földre és bilincselték meg. A rendőrség egy hivatalos közleményben azt közölte, amint észrevették, hogy Floydnak orvosi segítségre van szüksége, azonnal hívták a mentőket az őrszobából.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>



hirdetés