A tudósok szerint a jelenséget a világ óceánjainak több mint 56 százalékában észlelték, ez pedig nagyobb, mint a Föld teljes szárazföldje.


Kutatások szerint a Föld óceánjainak színe megváltozik, és ezért valószínűleg az éghajlatváltozás, a felmelegés a felelős - írja a The Guardian egy tanulmány alapján.

A tanulmány szerint a mélykék tenger az idő múlásával folyamatosan zöldebbé válik, különösen az egyenlítőhöz közeli alacsony szélességi körökben.

– mondta BB Cael, a Southamptoni Egyetem Nemzeti Oceanográfiai Központjának tudósa.

A korábbi kutatások az óceán zöldülésével kapcsolatban elsősorban a a planktonban lévő klorofill kutatására koncentráltak. Cael csapata azonban a NASA Modis-Aqua műholdjának több mint 20 éven át végzett megfigyeléseit vizsgálta. Ez egy hatalmas adattár, amely óceán árnyalatának változásait kereste egy teljesebb színspektrumon keresztül, beleértve a vöröset és a kéket.

A különböző méretű planktonok eltérően szórják a fényt, a különböző pigmenteket tartalmazó planktonok pedig másképp nyelik el a fényt. A színváltozások vizsgálata világosabb képet adhat a tudósoknak a planktonpopulációk változásairól szerte a világon. A fitoplankton kulcsfontosságú az óceáni ökoszisztémák számára, mivel a tápláléklánc legtöbbjének alapja.

A kutatók megállapították, hogy vannak olyan színváltozások, amelyek a trópusok és szubtrópusok szinte valamennyi óceánjában megjelentek. A jelenséget a világ óceánjainak több mint 56 szátalékában észlelték. Ez pedig nagyobb, mint a Föld teljes szárazföldje.

A zöldülés a leginkább jellemző változás, de van ahol kékebb vagy inkább pirosabb lett a víz.

Michael J Behrenfeld, az Oregon Állami Egyetem kutatója szerint az még nem világos, hogy mennyire erősek ezek a változások, és mi történik az óceánokban.

Azt még nem tudni, hogy ezek a színváltozások milyen hatással lesznek a Föld élővilágára, de azt bizonyítják, hogy az emberi tevékenységekkel járó károsanyag-kibocsátások az élővilág egészére hatással vannak.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!