Az amerikai elnöki hivatal közölte, hogy az Egyesült Államok aktív támogatást nyújt Izrael számára a védelmi előkészületekben.


Frissítés:

Irán mintegy kétszáz rakétát lőtt ki Izraelre:

Az izraeli hadsereg a légierő és a tüzérség támogatásával szárazföldi támadást indított Libanon déli részén. Az Izrael északi, libanoni határánál felsorakozott tankok már hétfő éjjel heves tüzérségi támadást hajtottak végre a határ túloldalán fekvő Vazzáni falu irányában. Libanoni jelentések szerint az izraeli hadsereg (IDF) menekülésre szólította fel a határ menti dél-libanoni falvak lakóit.

Az MTI közleménye szerint a vezető amerikai médiumoknak adott washingtoni tájékoztatás szerint

A Fehér Ház vezető tisztségviselője erre reagálva azt közölte, hogy "egy közvetlen katonai támadás Izrael ellen súlyos következményeket vonna maga után Irán számára". Az Egyesült Államok aktív támogatást nyújt Izrael számára a védelmi előkészületekben - közölték az amerikai elnöki hivatal részéről.

Az amerikai bejelentés azt követően jelent meg, hogy Irán vallási és politikai vezetője, Ali Hamenei ajatollah bosszút ígért a libanoni Hezbollah szervezet múlt héten izraeli támadásban megölt vezetője, Haszan Naszrallah halála miatt. Az iráni vezető a síita fegyveres szervezetet több mint 30 éven keresztül vezető Naszralláh-t a régiós "ellenállás zászlóhordozójaként" említette.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter hétfőn kegyetlen terroristaként jellemezte a Hezbollah-vezetőt, akinek halála biztonságosabbá teszi, nem csak a Közel-Keletet, de az egész a világot.

Azokra a hírekre, miszerint a kőolajexportőr Irán közvetlenül is bevonódhat a Hezbollah és Izrael közötti fegyveres konfliktusba, a kedd reggeli kereskedésben erőteljesen csökkent az irányadó amerikai tőzsdeindex (Dow Jones).

Az USA kész mindent megtenni, hogy segítsen Izraelnek – közölte egy amerikai tisztviselő a CNN-nek. Az Egyesült Államok korábban hasonló segítséget nyújtott, mikor iráni drónok és rakéták zúdultak Izraelre, de ezek többségét sikeresen semlegesítették.

ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!