A színek összjátéka is lenyűgöző lesz: a Hold kékesfehér-ezüstös fénye és az Antares gazdag, mélyvörös színe közötti éles kontraszt érdekes vizuális hatást eredményez.


A június 3-ai estén különleges együttállásnak lehetünk szemtanúi: a Skorpió csillagkép legfényesebb csillaga, a vörösen fénylő Antares közelébe suhan égi kísérőnk, aki ráadásul éppen telihold állapotában örvendezteti meg a csillagot. Az együttállás legszorosabb állapota pontosabban június 4-én 00:07-kor következik be, amikor mindössze 19’-re, a Hold átmérője 2/3-ának megfelelő távolságban lesz a két égitest - írja a Svábhegyi Csillagvizsgáló.

A telihold pereme és az Antares mindössze 19 ívperc távolságra lesz egymástól az éjszakai égbolton, a jelenet lenyűgöző égi látványt fog nyújtani. A Hold átmérője 30 ívperc, tehát ennek kétharmadának megfelelő távolságban lesznek egymástól, ami nagy ritkaság. Szabad szemmel a két égitest egymáshoz közel látszik, de azt nem szabad elfelejteni, hogy a valóságban 13 milliárdszor távolabb van tőlünk a csillag, mint a Hold.

A Hold nem kevesebb mint 99,8%-a fürdik majd napfényben, tehát szinte pontosan (kb. 6 óra híján) telihold idején köszönt be a közelség.

A közelség június 3-áról 4-ére virradóan, 00:07-kor lesz a legszorosabb, ekkor a páros 16 fokkal a horizont déli iránya felett tündököl majd, ezért a tereptárgyaktól mentes déli horizont elengedhetetlen a megfigyeléshez. Izgalmas lehet az éjszaka során végigkövetni, hogy hogyan kerül egyre közelebb és közelebb a Hold az Antareshez, majd egyre távolodik tőle: két órával a legszorosabb közelség előtt még csak 55’-re lesz egymástól a két objektum. Ez szemlélteti igazán, hogy milyen gyorsan mozog a Hold a háttérben levő csillagokhoz képest!

A Svábhegyi Csillagvizsgálóban szakértők társaságában csodálhatjuk meg az égi jelenséget a Csillagkapu rendezvényen.

ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!