Több mint száz napot töltött külföldön 2020 januárja és 2022 augusztusa között a miniszterelnök, bizonyos utak az adatok szerint nagyon sokba kerülhettek.


Majdnem 380 millió forintba kerültek Orbán Viktor külföldi útjai 2020 januárja óta – tudta meg az rtl.hu. A miniszterelnök minden harmadik alkalommal a „nem kormánygépként” használt Airbus A319-es géppel repült. A szállásokra 100 és 200 ezer forint között költöttek fejenként, de a miniszterelnök idei párizsi útján ennek a többszöröse ment el erre.

- írta meg a lap. A Külgazdasági és Külügyminisztérium közérdekű adatigénylésre adott tájékoztatása szerint összesen 15 millió forintnyi napidíjat számoltak el a delegációk tagjai a több mint 70 út alatt.

A szállásoknál volt néhány kiugró eset is. Idén januárban29-e és 30-a között Párizsban Nicolas Sarkozy korábbi francia köztársasági elnökkel tárgyalt a kormányfő, az összesen 7 fős delegáció szállására 5,2 millió forintot számoltak el, ami fejenként csaknem 750 ezer forint. A külügyminisztérium tájékoztatásából csak annyi derült ki, hogy a Miniszterelnöki Kabinetiroda három munkatársa, valamint három biztonsági őr kísérte el a miniszterelnököt.

Drága volt a májusi brüsszeli út is, ahol 6,2 milliót költöttek a 12 fős delegáció szállására (ez fejenként több mint 500 ezer forint). Ez ráadásul egynapos út volt mindössze, az adatok alapján a kormányfőnek még aznap tovább kellett utaznia Londonba.

Bizonyos utak láthatóan nagyon kevésbe kerültek, ennek az lehet az oka, hogy még nem történt meg a teljes elszámolás, és több tétel később érkezhet be. A kormány szerint az Airbus A319-s repülőt nem „kormánygépként” használja, ám kiderült, hogy Orbán Viktor a külföldi utak mintegy harmadában – összesen 24 alkalommal – ezzel utazott külföldre.

Orbán Viktort időnként elkíséri egy meg nem nevezett családtagja is, a lap szerint vélhetően a felesége lehet az. A delegációnak gyakori tagja Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtósa, Rahói Zsuzsanna főtanácsadó, valamint az áprilisi választás óta Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai tanácsadója, illetve Máté János, a Miniszterelnöki Programiroda vezetője. A politikusok közül Szijjártó Péter, Gulyás Gergely és Nagy István agrárminiszter kísérte el legtöbbször.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!