Az útlevél

A kisállatútlevelet az állatorvos állíthatja ki, ennek költsége körülbelül 4 ezer forint. Kisállatútlevelet bármilyen életkorú állat kaphat, de ez csak akkor érvényes, ha a veszettség elleni oltást is megkapta kedvencünk. Fontos tudni, hogy a legelső veszettség elleni oltás az EU szabályozás szerint csak a beadás napjától számított 21. napon válik érvényessé, ezzel is számolnunk kell, amikor az utazást tervezzük. Mielőtt útnak indulunk, fontos, hogy a célország beutazási feltételeit áttanulmányozzuk, ezt IDE kattintva megtehetjük.

A kutya legnagyobb ellensége

Kutyánkat csak akkor vihetjük magunkkal, ha megkapta a kötelező oltásokat és rendelkezik csippel, a gazdi pedig arra figyeljen, hogy az út során legyen nála az oltási könyv.

Oroszországban például a belépés előtt 3 napon belül kötelező a féregtelenítés és a kullancs elleni kezelés elvégzése és igazolása.

Érdemes az utazás előtt utánanézni annak, hogy a célországban milyen betegségeket kaphat el a kutyánk. Ezzel kapcsolatban az állatorvossal érdemes konzultálni.

A kutya legnagyobb ellensége nem a macska vagy a postás, hanem a kullancs. Ezek az apró vérszívók számos betegséget hordozhatnak, terjeszthetnek. Természetesen nem csak hazánkban fordulnak elő kullancsok, külföldön is nagyon figyelnünk kell a vérszívókra. A környékbeli népszerű úticélok, mint Ausztria, Szlovénia és Szlovákia, illetve Horvátország nem tengerparti része is fertőzött terület. A kullancsveszely.hu-n térkép segítségével tájékozódhatunk a kullancsveszélyes területekről.

A kutyádnak sem kell kimaradnia a nyaralásból

Ha eddig nem tudtad elképzelni, hogy tölthetnéd a vakációt a kutyáddal, mutatunk néhány tippet az úti célhoz, illetve pár jó tanácsot, hogy biztos minden rendben legyen.

A babesiosis az egyik legveszélyesebb kullancsok által terjesztett betegség, amely egyre gyakrabban előforduló súlyos vérszegénységgel járó megbetegedés, gyors állatorvosi beavatkozás hiányában végzetes is lehet. A másik betegség, amitől minden gazdi retteg a Lyme kór. Ezt a Borrelia burgdorferi nevű baktérium okozza kutyákban és emberben egyaránt. A kórokozót a fertőzött kullancsok hordozzák, és azok csípésével jut be a szervezetbe, ahol a véráram segítségével szétszóródik a szervezetben, és főként az ízületekben huzamosabb ideig megtelepszik. A legfontosabb, hogy ne sajnáljuk a pénzt a különböző kullancsellenes készítményekre. Választék van bőven: rácseppentős oldatok, spray, nyakörv, ezekkel mind tartós és biztos védelmet nyújthatunk kutyánknak. Ettől függetlenül sétálás után nézzük át a kutyát, hogy nincs-e benne kullancs.

Leishmaniosis, az évekig rejtőzködő kórokozó

Nem csak a kullancsokra kell odafigyelnünk. A Leishmaniosis kórokozó a gazdaállat fehérsejtjeiben élősködik, a fertőzés emberről állatra, illetve állatról emberre közvetlenül nem terjed, de a lepkeszúnyogok közvetítésével átvihető. A kórokozó leginkább a Földközi tenger térségeiben fordul elő, de egyedi eseteket már Németország délnyugati részén, Svájcban és még Belgiumban is regisztráltak. A betegség tünetei a fertőződés után hosszú idő elteltével jelentkeznek csak, akkor több évig is tünetmentes lehet a kutya. A leishmania okozta fertőzés a kutya lesoványodásával és a nyirokcsomók megduzzadásával jár. A betegséget gyakran nem lehet kezeléssel gyógyítani, így a megelőzésre kell fókuszálni.

Szponzorált tartalom

A cikk az Advantix és Foresto támogatásával készült.

Kiemelt kép: iStockphoto


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!