A Magyar Olimpiai Bizottság december 30-i rendkívüli közgyűlésén megvonták a bizalmat az elnök Kulcsár Krisztiántól. A világ- és Európa-bajnok, olimpiai ezüstérmes egykori vívó 2017 óta töltötte be ezt a pozíciót.

24-en szavaztak ellene, 18-an mellette, és volt egy érvénytelen voks. A döntést elfogadta Kulcsár, már nem utazik el a téli olimpiára, 2022. január 31-ével lemond. Ha az új elnököt február 1-jéig megválasztják, ő ott lehet Pekingben.

A közgyűlés

Nagyon sajnálom, hogy egy hónappal Peking előtt az ünnepek nem tisztán családról, szeretetről és olimpiavárásról szólnak

- kezdte mondandóját Kulcsár, majd azzal folytatta, hogy elnézést kért, amiért olvasnia kellett a gondolatait, de volt nem egyszerű mindezt elmondania.

Közölte, hogy nyilvánosságra akarta hozni a korábbi elnökségi ülések hanganyagait, de jogilag ez nem lehetséges. Így kénytelen mindenki az ő szavának hinni.

Amikor az ember ellen igaztalan kampány folyik, akkor fel kell szólalnia, mondta. Nem akart sárdobálásba belemenni, de úgy érzi, a mostani hallgatásával kudarcot vallott, mert most a MOB körül kialakult helyzetről szóltak a hírek. Benne is felmerült az a kérdés:

Mit tettem, amivel azt az eljárásmódot érdemeltem, hogy az elnökség, akivel együtt hoztuk meg a döntéseket így ellenem fordul és egyszemélyes bűnbakká tesz?

A bizalmatlanság első jelnénél egyértelmű volt neki, hogy a tagság elé áll. Le akarták mondatni, de az szerinte a vádak beismerése lett volna, ezért a tagságra bízta a sorsát. Néhány dolgot máshogy csinálna, de nincs benne megbánás.

Illyés Tibor / MTI

Rögtön az elnöki köszöntő után jött a kérvény, hogy az első napirendi pontot, azaz a november 27. óta eltelt időszak értékelését vegyék le a napirendről, és a bizalmi szavazás legyen az egyetlen napirendi pont.

A kérdés úgy hangzott: egyetért-e ön azzal, hogy Kulcsár Krisztián folytassa MOB-elnöki munkáját?

A szavazásra jogosult 51 tagból 43 volt jelen a közgyűlésen, és végül 24-18 arányban (egy érvénytelen szavazat mellett) a nemek győztek. A szavazás titkos volt.

Kapcsolódó

Kulcsár Krisztián: Egy kis politikai bölcsesség is kellett volna

A Magyar Olimpiai Bizottság leköszönő elnöke már tudja, mit csinált volna másképp.

Előzmények

December 20-án, hétfőn érkezett a hír, hogy rendkívüli közgyűlést hívott össze december 30-án 11 órára a MOB 2017-ben megválasztott elnöke. Ennek eredetileg két napirendi pontja volt: a legutóbbi közgyűlés (november 27.) óta eltelt időszak beszámolója, valamint a bizalmi szavazás Kulcsár Krisztián személyéről. A novemberi közgyűlésen már a májusban elfogadott alapszabálynak megfelelő összetételben vett részt a tagság.

"A megörökölt, 200 fős közgyűlés létszámát még a 2018-as első lépcsőben csökkentettük 128-ra, majd idén májusban, másfél éves előkészítő munkát követően szavazta meg a tagság egyhangúan az új alapszabályt. Az új tagság maximum 115 főt fog számlálni, vagyis a számszerinti eltérés nem jelentős a korábbi változáshoz képest, ugyanakkor

reményeink szerint ezzel megszűnik az a 2017 óta fennálló probléma, hogy minden közgyűlésen közelharcot vívunk a határozatképesség eléréséért, mivel a "lefokozott" MOB a tagság egy részének egyszerűen nem tudott elég vonzó maradni. Vannak, akik értik ezt, vannak, akik nehezen fogadják el

- nyilatkozta ezt még korábban Kulcsár.

Létrehoztak egy jelölőbizottságot, amelyet Habsburg György vezet, és amelynek 54 helyre kellett volna ajánlásokat tennie (51 helyet a nyári és a téli olimpiai sportágak szakszövetségei töltöttek fel), eddig azonban nem jutott el a történet, mert többen is az elnök ellen fordultak.

Az elmúlt napokban sorra jelentek meg a Kulcsár Krisztiánt és a MOB-főtitkár Vékássy Bálintot kritizáló nyilatkozatok, és a távozásukat követelték, miközben előkerült az is, hogy az elnök emelt a fizetésén, noha azt az elnökség még 2020 szeptemberében szavazta meg. Ugyanennek az elnökségnek a tagjai közül a többi közt öt olimpiai bajnok, Vári Attila (a vízilabda például nem kapott helyet az újjáalakuló MOB-ban), Kovács Antal, Magyar Zoltán, Wladár Sándor és Gyurta Dániel is aláírta azt a levelet nemrég, amiben közölték: elveszítették a bizalmukat Kulcsár Krisztiánban. De közleményt adtak ki a körön kívülre került szervezetek is.

Ahol a futball esze és szíve találkozik!

Válogatott írások a legjobbaktól.

Minden hónapban legalább 24 kiemelkedő színvonalú tartalom havi 990 forintért. Próbáld ki 490 forintért az első hónapban!

Ahogyan szerzőgárdánk összetétele ígéri, a legkülönfélébb műfajokban, témákban jelennek majd meg szövegek: lesznek elemzések, interjúk, kisprózák, riportok, lesznek hazai és nemzetközi témák, adat- és véleményalapú cikkek egyaránt.

Tartsatok velünk minél többen, hogy együtt alakíthassuk, építhessük az új magyar futballújságot, amely leginkább az írások nívójával és egyediségével akar kitűnni! Fizessetek elő, olvassatok, kövessetek minket, vitatkozzatok velünk, adjatok ötleteket! Várjuk ebbe a közösségbe mindazokat, akiknek a futball csak egy játék, s mindazokat, akiknek a futball több mint egy játék.

KIPRÓBÁLOM!


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!