Összellenzéki sajtótájékoztatót és utcafórumot tartottak péntek reggel 9 órakor a Móricz Zsigmond körtéren, ahol az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje, Márki-Zay Péter is beszélt. Az esemény a Fudan Egyetem kérdésével és az álláskeresési járadék fizetési idejének meghosszabbításával foglalkozó népszavazási kezdeményezés eddigi eredményeiről és az ellenzéki politikusok kormányváltás utáni törekvéseiről is szólt.


Orosz Anna, Újbuda alpolgármestere és a választókerület közös ellenzéki jelöltje az esemény elején elmondta: az ellenzéki pártok és aktivistáik eddig

a Budapesten és országszerte felállított aláírásgyűjtő pultoknál 170 ezer aláírást gyűjtöttek össze.

Ő is és a továbbiakban megszólaló ellenzéki politikusok buzdítottak mindenkit, aki még nem írta alá, hogy a következő napokban éljenek a lehetőséggel, az íveket nemsokára leadják.

Márki-Zay Péter az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje "kínai-kommunista-migránsegyetem"-nek nevezte a Fudant, szerinte a 3 milliós tandíjat magyar gyermekek úgysem tudják megfizetni. Beszélt az ellenzéki árnyékkormány kabinetjéről is, amely olyan szakembereket fog összegyűjteni, akik visszaterelik Magyarországot nyugatra. A miniszterelnök-jelölt szerint a népszavazás egyetlen kérdése:

Fidesz vagy nem Fidesz.

Karácsony Gergely Budapest főpolgármestere is megszólalt a fórumon, leginkább azt emelte ki, hogy a Fudan Egyetem ügye "leleplezi a Fidesz romlottságát", hiszen a kormánypárt igyekszik magát antikommunista pártnak beállítani, mégis egy kommunista egyetemet szeretne Magyarországra hozni. A főpolgármester szerint a népszavazás megvalósulása és annak sikeressége végre nem szembeállítaná a vidéki és budapesti embereket egymással, hanem közösen felemelné őket. Karácsony az aláírásgyűjtésről azt mondta:

minden aláírás egy újabb szög az Orbán-rendszer koporsójába.

Sorban szólalt meg a többi jelenlévő ellenzéki politikus, Kunhalmi Ágnes, az MSZP társelnöke leginkább az Fidesz-KDNP-kormány munkaalapú társadalmi víziójának bukását hangsúlyozta, és az állami felelősségvállalást sürgette, szerinte egy kormánynak nem lehet megszorító politikát folytatnia a munkásokkal szemben.

Jakab Péter, a Jobbik elnöke ismét távol maradt az eseménytől, csak úgy, mint az év első közös ellenzéki megmozdulásától. Jakabot Z. Kárpát Dániel, a párt alelnöke helyettesítette. Z. Kárpát hazugsággyárnak nevezte a kormánypárt kommunikációját, és az albérletárak, valamint a minimálbér növekedése közti különbséget kritizálta.

Ungár Péter az LMP országgyűlési képviselője és elnökségi tagja a növekvő államadósság és a Fudan Egyetem hazánkba jövetelével járó külföldi hatalommal szembeni pénzügyi függésről beszélt.

Mind Márki-Zay Péter, mind Vadai Ágnes a Demokratikus Koalíció alelnöke megszólalásában központi szerepet kapott a csirkefarhát árának befagyasztása. A tegnapi hatósági árakról szóló kormánybejelentés után az ellenzéki kommunikáció szerint ez a "mindent elmondó intézkedés".

Márky-Zay Péter beszéde alatt egy idősebb úr kezdett el lökdösődni a politikusok között, aki trágár kifejezések keretében szólította fel a miniszterelnök-jelöltet, hogy inkább vidéken folytassa tovább tevékenységét. Erre reagálva MZP elmondta, hogy ez az eredménye a Fidesz-kormány gyűlöletkeltésének. Kiemelte: ő és kormánya a szeretet Magyarországát igyekeznek felépíteni, és elhozni azt a jólétet, amely az Európai Unió korrupciót nélkülöző országait jellemzi.

Kiemelt kép: Karácsony Gergely főpolgármester (k) sajtótájékoztatót tart az általa benyújtott népszavazási kezdeményezésekhez szükséges aláírásgyűjtő ívek átvétele után a Nemzeti Választási Iroda előtt 2021. december 15-én. Megkezdődik az aláírásgyűjtés a Diákvárosra és a 270 napos álláskeresési járadékra vonatkozó népszavazáshoz - jelentette be a főpolgármester.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!