Érdekes módon az ínyencség piaci ára csökkent az elmúlt időszakban. De a nemzetközi aukción így is rekordár született.


Gigászi összeget fizetett ki egy hongkongi licitáló kicsivel több mint egy kiló szarvadgombáért az olaszországi Grinzane Cavourban – számol be a South China Morning Post.

Az éves szarvasgomba aukciót 24. alkalommal rendezik meg a Piemont régióban található kisvárosban. Az eseményhez ezúttal műholdas kapcsolaton keresztül Frankfurtból, Hongkongból, Szingapúrból, Albából és Bécsből is csatlakoztak. Hongkongban az aukciót egy jótékonysági gálavacsorával párhuzamosan tartották, amelyen Romeo Morelli, a piemonti Castellana étterem séfje főzött. A menüben természetesen bőségesen szerepelt fehér szarvasgombaforgács is.

A licit közel 12 ezer euróról indult, és a beszámolók szerint ádáz harc folyt a gasztronómiai kincsért a különböző helyszínek között. Az összeg végül villámgyorsan felemelkedett a győztes 130 ezer eurós, vagyis több mint tízszeres összegig. A minőségi fehér szarvasgomba 2023-as, különösen jó hozamát állítólag a meleg időjárás és az átlagosnál magasabb talajhidratáció okozta – ez az oka, hogy az aukcióval ellentétben a piacon valamelyest esett ennek a típusnak a kilónkénti ára.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!