Meghaladta a 600 millió eurót (közel 192 milliárd forint) kedd délután a francia vállalatok és vagyonos családok adománya az előző nap kigyulladt párizsi Notre-Dame székesegyház újjáépítéséhez.


A L'Oréal örökösei, a Bettencourt-Meyer-család, valamint a kozmetikai óriáscég kedden jelentette be, hogy összesen 200 millió eurót adományoz. Az Arnault-család és az LVMH divatcég 200 millió eurót, a Total kőolajipari cég és a Pinault-család pedig 100 millió eurós adományt ígért.

Ferenc pápa, aki a tervek szerint kedden tárgyal Emmanuel Macron francia elnökkel, mozgósításra szólított fel mindenkit a Notre-Dame székesegyház újjáépítésére.

A tűz megfékezésén dolgozó tűzoltók bátorságát és munkáját dicsérve kifejezem azon kívánságomat, hogy a Notre-Dame-székesegyház a rekonstrukciós munkálatok és mindnyájunk mozgósítása révén ismét a szép ékszerdoboz legyen a város szívében, mindazok hitének a jele, akik építették, egyházmegyéjük anyatemploma, Párizs, Franciaország és az emberiség építészeti és szellemi öröksége

- írta a katolikus egyházfő Párizs érsekének, Michel Aupetit-nek küldött üzenetében.

Arra a kérdésre válaszolva, hogy miben segíthet a Szentszék az újjáépítésben, Gianfranco Ravasi, a Vatikán kulturális "minisztere" az AFPTV-nek kijelentette, hogy mindenekelőtt a vatikáni műkincsek restaurálásakor szerzett tapasztalattal kapcsolatos műszaki és tudományos hozzájárulásról lehet szó. A Vatikán kész szakértőket küldeni Párizsba, ha Franciaország erre igényt tart.

Kiemelt kép: Philippe LOPEZ / AFP


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!