Az Eurostat szerint az Európai Unió messze legnagyobb inflációját Magyarországon mérték. Változatlanul élen vagyunk az élelmiszerinflációs adatokban is, mivel a termékek 17,1 százalékkal drágábbak, mint tavaly augusztusban.


Augusztusban mérséklődött az infláció az euróövezetben és az Európai Unióban is az EU statisztikai hivatala, az Eurostat kedden publikált végleges adatai szerint - írja az MTI.

A közlemény szerint augusztusban 5,2 százalékra csökkent az infláció az euróövezetben a júliusi 5,3 százalékról. Az Eurostat előzetes kalkulációja még a júliusival megegyező 5,3 százalékos augusztusi inflációt mutatott ki az euróövezetre. Egy évvel korábban 9,1 százalékon állt az euróövezeti infláció. Az Európai Unió 27 tagállamában 5,9 százalékra csökkent az infláció augusztusban a júliusi 6,1 százalékról. Tavaly augusztusban 10,1 százalék volt az infláció az EU-ban.

Ugyanakkor

- írja a hvg.hu.

Hónapok óta az unióban a visegrádi országokban a legnagyobb az infláció, benne különösen kiemelkedő a magyar adat.

Németország is fölötte van az uniós átlagnak, náluk 6,4 százalékos az infláció. Eközben 27 ország közül 11-ben már 5 százalék alatt vannak, nyolc tagállamban pedig már 4 százalék alá kerültek.

A lap megjegyzi, hogy a Magyar Nemzeti Bank célkitűzése, hogy 4 százalék alatt maradjon a magyar infláció.

Változatlanul élen vagyunk az élelmiszerinflációs adatokban az EU-ban, mivel a termékek 17,1 százalékkal drágábbak, mint tavaly augusztusban.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!