Julie Laurin kanadai művész érdekes projektbe kezdett: Twitchen időnként élőben közvetíti, mit csinálnak az általa begyűjtött medveállatkák. Laurin egy mikroszkóp képét osztja meg az érdeklődőkkel, mert ezek az élőlények olyan kicsik, hogy szabad szemmel nem láthatók.

Good morning! Here's a little Tardigrade that I collected in a sample of balcony water yesterday. :)@tardigradopedia pic.twitter.com/hwcC0cOMxv

- A tiny world (Julie Laurin) (@atinyworldorg) March 25, 2020

A medveállatkák a világ legszívósabb állatai, gyakorlatilag mindent túlélnek: laknak extrém magas és extrém alacsony hőmérsékleteken, nem zavarja őket a világűr vákuuma, az oxigénmentes környezet, képesek kiszárítani magukat, évekig a tetszhalál állapotába kerülni, túlélik a sugárzást és még azt is, ha felforralják őket.

Közeli rokonságban állnak az ízeltlábúakkal. Nagyjából 1300 fajukat ismerjük, nagy részük 0,3 és 0,5 milliméteres nagyságban létezik. A legtöbbjük a vizes élőhelyeket kedveli, annak ellenére, hogy bárhol képes túlélni. Hordószerű kis testük és nyolc, csökött lábacskájuk miatt aranyosnak hatnak, pedig

az állatvilág legnagyobb túlélői - talán még a csótányokat is lekörözik.

Ez az oka annak, hogy sikerült öt kihalási hullámot is átvészelniük: ha ugyanis olyan környezettel találkoznak, ami nem a legideálisabb számukra, akkor behúzzák lábaikat és fejüket, és tetszhalál állapotába kerülnek, kiszárítják magukat. Így képesek akár éveken keresztül is létezni. Egy 2017-es kutatás kimutatta, hogy nagyjából csak úgy lehetne elpusztítani őket, ha a Föld egész vízkészlete elpárologna, ami évmilliók múlva meg is történik majd, de egyelőre nem kell tőle félnünk.

Megtalálták az elpusztíthatatlan állat gyenge pontját

A medveállatkák gyakorlatilag mindent túlélnek, de kutatók megtalálták, hogyan lehet kicsinálni őket.

Laurin az erkélyén találta a kis medveállatkákat, méghozzá egy olyan penészedő területen, ahol rosszul van megoldva a vízelvezetés.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!