Kokó azt mondja, a Sztárbox hatására még sok felnőtt ismerősében is felmerült, hogy hobbiszinten kipróbálja az ökölvívást, amit Kabát Peti KO-ja ellenére nem tart életveszélyes sportágnak. De a bunyóban szerinte benne van ez a fajta befejezés.


Kovács Kokó István olimpiai, világ- és Európa-bajnok bokszoló látja el a Sztárbox szakmai felügyeletét. Ő felel az edzők, a sportfelszerelések és a ring kiválasztásától kezdve egészen a hivatalos személyek és bírák kijelöléséig minden szakmai részletért.

Arról beszélgettünk, mekkora hatása lehet szerinte az RTL műsorának a hazai ökölvívás népszerűségére, és mit gondol arról, ami vasárnap Kabát Petivel történt, aki néhány pillanatra az eszméletét is elvesztette, miután Rácz Jenő kiütötte a ringben.

– Volt fél év felkészülés, mielőtt kiálltak a ringbe a versenyzők. Mire elég ez a fél év? Biztonsággal fel tudtak készülni arra, ami esetleg megtörténhet?

– Ez valóban egy veszélyes sportág, de nem életveszélyes, legalábbis nem kell azzal számolni, hogy maradandó, súlyos sérüléseket szerezhetnek. Valóban előfordul az ökölvívósportban az eszméletvesztés. Ezt láttuk most is. De nem erről szól az ökölvívás. Amikor a sztárok elvállalták, ezzel is képben voltak. Természetesen erre fel lehet készülni. Minél régebb óta űzi valaki ezt a sportot, annál jobban fel tud készülni, de

Nem is biztos, hogy a felkészülés ideje határozza meg azt, hogy ki van veszélyben, és ki nincs.

– Mi a fiziológiája annak, mi történik, amikor valakit kiütnek? Ez egy agyrázkódás?

– Ha minden igaz, akkor az agy hozzáér a koponyacsonthoz, és ez okoz egy rövidzárlatot, amely egyébként maga az agyrázkódás.

Nagyon-nagyon ritkán jár amnéziával, pillanatnyi eszméletvesztéssel. Nem egy szerencsés dolog természetesen, főleg ha sűrűn előfordul az emberrel, de nem ez az ökölvívás, miközben persze mindenki ezért nézi. A bunyóban ez benne van, ez a fajta befejezés. Erre belül minden bunyós lélekben fel kell, hogy készüljön. Még olyanról is hallottam, hogy egy újságíró azért, hogy megfelelő módon átérezze az ökölvívást, kiüttette magát, hogy kipróbálja ezt a fajta eszméletvesztést. Ezt azért nem ajánlom senkinek.

– Ezután mennyi időt kell lábadozni, gyógyulni?

– Nem tudom, az agyrázkódásnak milyen specifikációja van, de azt tudom, hogy nyolc napon belül gyógyuló sérülésről beszélünk, azt is el tudom képzelni, hogy ma már semmi baja Kabát Péternek, de az is lehetséges, hogy ma még fáj egy picit a feje.

– Ő mit hibázott?

– Rácz Jenőnek volt villámgyorsan fogadó jobb csapottja, illetve hibázott Kabát is természetesen,

Azért azt is tegyük hozzá, hogy ez itt két erő találkozása. Egyrészt Kabát Péter ugrott neki Rácz Jenőnek, másrészt pedig Rácz Jenő egy fogadó ütéssel megállította az épp levegőben tartózkodó ellenfelét.

– Amikor egy olimpiai aranyérem bármilyen sportágban megszületik, akkor özönleni kezdenek a gyerekek az adott szakosztályokra. A Sztárboxnak is lehet ilyen hatása?

– Az, hogy főműsoridőben egy kereskedelmi televízió most már negyedik hete folyamatosan ökölvívást közvetít, egész biztos, hogy automatikusan generál érdeklődést a sport irányába, minden korosztályban. A nézettségi adatok azt mutatják, hogy az egész ország ezt nézi. Ha valami nagyon nem szimpatikus dolog lenne, akkor nem néznék az emberek. Hogy nézik, ez egyben azt is jelenti, hogy amit látnak, az tetszik nekik. A gyerekek látják, hogy a sztárjaik, akiket akár a színházban, akár a színpadon, akár a zenészként követnek, valami olyat csinálnak, és olyanról beszélnek, csupa pozitív dologról, amit eddig még nem láttak, vagy amivel még nem találkoztak.

De nem csak gyerekekben. Számtalan ismerősömtől futott be kérdés, hogy most a sztárok meghozták a kedvét, és szeretne hobbiszinten ezzel a sporttal foglalkozni. Tegyük hozzá, hogy ma Magyarországon lényegesen több hobbiökölvívó van, aki kiegészítő sportként a munkája mellett, akár már felnőttként, csak heti egy vagy két alkalommal jár le edzésre, mint ahány versenyző.

– A Sztárbox versenyzői között van olyan, akiből lehetne profi?

– Minden sportágra igaz, nem csak az ökölvívásra, hogy ezt bizonyos életkor fölött már nem tudod megtanulni. Van egy csomó olyan dolog, amit egyszerűen képtelenség 20-30 éves korban megtanítani valakinek. A mozgásoktól kezdve, a különböző emberi reakcióktól kezdve az érzékszervek működéséig.

– Csak az érdekel, hogy azért van-e köztük, aki ügyes?

– Olyan nagyon sok. Mindegyik. De itt inkább az számomra nagyon fontos, hogy mindegyikük, mind a 24-en vereségtől, győzelemtől függetlenül azt mondta, hogy

Elmondták, hogy nemcsak fizikai, hanem szellemi és lelki fejlődésen mentek keresztül, és amikor eljutottak odáig, hogy a mérkőzés eljött, addigra már olyan állapotba kerültek, és annyira közel kerültek ehhez a sportághoz, hogy hálával tartoznak nekünk, meg az edzőiknek, hogy ez megtörténhetett velük.

– Ha most a műsor hatására bárki azt mondja, hogy ő is át akarja élni ezt az élményt, kik azok, akiknek ajánlott, és kik azok, akiknek semmiképpen sem, hogy megpróbálják?

– Olyan nincs, akinek semmiféleképpen nem ajánlanám, az ökölvívás kortalan. Bizonyos terhelések egy adott kor után már természetesen nem egészségesek, de például itt volt Szegő Bandi bácsi, most halt meg. 75 éves volt, nem is olyan rég, hogy megültük a születésnapját. A születésnapján egy bokszteremben köszöntöttük, és ott adtuk át nekik a veterán bunyósok ajándékát, mert ő élete végéig bejárt és edzett.

Persze fiatalon igazán szórakoztató ez, amikor még dinamikus és ruganyos az embernek az izomzata, de valamilyen szinten, akár hobbiszinten is nagyon sokan vannak, akiknek nem a küzdelem kell, hanem az a fajta stressz-levezetés, amit akár zsákon gyakorlással, vagy edzéssel, az edzővel való iskolázással meg lehet oldani. Nem kell mindenféleképpen magával a combat-résszel, a test-test elleni küzdelemmel foglalkozni. Ettől még az ökölvívás ugyanúgy be tudja tölteni a legtökéletesebb kiegészítő sport szerepét mindenkinek az életében.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!